Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% στα φυσικά πρόσωπα
Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% σε όλους τους φορολογουμένους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επανεξεταστούν οι εκατοντάδες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου, επανέρχεται ως υπό εξέταση ενδεχόμενο στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου.
Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% σε όλους τους φορολογουμένους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επανεξεταστούν πλήρως οι εκατοντάδες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου, επανέρχεται ως υπό εξέταση ενδεχόμενο στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται από τις σκέψεις να ξεκινήσει από μηδενική βάση η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα το 2007, θέτοντας έτσι στο μικροσκόπιο όχι μόνο τη φορολογική κλίμακα αλλά και τις πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γ.Αλογοσκούφης σε σχετική ερώτηση που του ετέθη για το ενδεχόμενο εφαρμογής ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% σε όλα τα φυσικά πρόσωπα τόνισε πως «από εδώ και εμπρός πια δεν θα υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όλο το βάρος θα δοθεί στη μείωση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα. Η κατεύθυνση είναι σαφής, ότι πάμε σε μειώσεις και σε απλοποίηση του συστήματος, ωστόσο όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς για να τις συζητήσουμε».
Με τον τρόπο αυτόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σταδιακή μείωση των συντελεστών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, κάποια στιγμή να καταλήξει σε ενιαίο συντελεστή φορολογίας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί ανάλογα με τις αντοχές των μελλοντικών προϋπολογισμών.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια εξαγγελία της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία Ανγκελα Μέρκελ περί θέσπισης ενιαίου φόρου 25% σε όλους τους Γερμανούς φορολογουμένους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αποτέλεσμα ήταν η κα Μέρκελ να αναδιπλωθεί στις αρχικές της εξαγγελίες, που αναφέρονται σε διαβάθμιση της φορολογικής κλίμακας με κατώτερο όριο το 12% και ανώτερο το 39%.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο από τις δηλώσεις του Κ.Καραμανλή όσο και από αυτές του υπουργού Oικονομίας δεν θα υπάρξει καμία φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών πριν από το 2007, καθώς, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, η μεταρρύθμιση θα αφορά τα εισοδήματα του 2007.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας