Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Πέθανε o Κώστας Κάππος, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Πέθανε το βράδυ του Σαββάτου ο Κώστας Κάππος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μέχρι το 1989. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στην Καισαριανή και θα είναι πολιτική.

38

Πέθανε το βράδυ του Σαββάτου ο Κώστας Κάππος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μέχρι το 1989. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στην Καισαριανή και θα είναι πολιτική.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει στην οικογένεια του Κώστα Κάππου τα θερμά της συλλυπητήρια.

Ο Κώστας Κάππος γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας το 1937. Οργανώθηκε στην ΕΔΑ πριν από τη δικτατορία του 1967 και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Με την επιβολή της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο. Μετά την απελευθέρωσή του συνέχισε τον αγώνα στις γραμμές της ΚΝΕ, ως μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Συνελήφθη εκ νέου το Φλεβάρη του 1974 και υπέστη φρικτά βασανιστήρια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, δίχως να λυγίσει. Στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 5 Ιουλίου του 1989 εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία που πήρε η Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ψηφίζοντας λευκό στη ψηφοφορία για την ανάδειξη αντιπροέδρων στη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την άποψη του, θα έπρεπε να λειτουργήσει η Βουλή για λίγες ημέρες ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των σκανδάλων και ύστερα να διαλυθεί αμέσως και να προκηρυχθούν εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγοντας κάθε συνεργασία τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός δεν θα διέτρεχε τον κίνδυνο να υποταχθεί σε μικροαστικές και αστικές εκσυγχρονιστικές θέσεις.

Λίγες μέρες μετά, στις 11 Ιουλίου του 1989 καθαιρέθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, λόγω της ανοιχτής διαφωνίας του με την κυβερνητική συνεργασία Συνασπισμού – Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Κ.Κάππος θα συνεχίσει να είναι βουλευτής του Συνασπισμού, μετά τη δέσμευσή του ότι στη συνέχεια θα κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων της Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς.

Το 1990 εξελέγη μέλος της 31μελούς επιτροπής του Νέου Αριστερού Ρεύματος, πολιτικής κίνησης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία διαγραμμένων στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Τον Απρίλιο του 2000 δημοσίευσε το βιβλίο «Κριτική του Σοβιετικού Σχηματισμού», το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού τη δεκαετία του 90.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Κάππος δραστηριοποιήθηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ συνέχιζε να συμμετέχει στους λαϊκούς αγώνες, δίπλα στο ΚΚΕ.

Ήταν παντρεμένος με την Πόπη Δεσύπρη και είχε δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024