Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης του πετρελαίου, τονίζει ο ΟΟΣΑ
«Πετρελαϊκό σοκ μεγάλης κλίμακας» υφίσταται η παγκόσμια οικονομία και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος του καλπασμού των τιμών του πετρελαίου, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.
27
«Πετρελαϊκό σοκ μεγάλης κλίμακας» υφίσταται η παγκόσμια οικονομία και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος του καλπασμού των τιμών του πετρελαίου, τόνισε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.
«Τα σημερινά επίπεδα των τιμών δεν απέχουν και πολύ από τα επίπεδα στα οποία ανήλθαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου σοκ στα τέλη της δεκαετίας του 1970» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη στις πετρελαϊκές αγορές».
Επισήμανε, όμως, τη σημαντική βελτίωση, έκτοτε, της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών, βελτίωση που ωστόσο δεν παρατηρείται στις υπό ανάπτυξη χώρες.
Ο ΟΟΣΑ, παράλληλα, προχώρησε και σε μία σειρά αναθεωρήσεων των εκτιμήσεών του για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις του κυκλώνα «Κατρίνα» και, εν μέρει, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Εκτιμά, πλέον, ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2005 με ρυθμό 1,3% αντί του 1,2% για τον οποίο έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για φετινή αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,6%.
Επίσης, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας (στο 1,9%, από 2,4% προηγουμένως) και της γερμανικής οικονομίας (στο 1%, από 1,2%).
Αντιθέτως, αισιοδοξεί για την γαλλική οικονομία, αναθεωρώντας προς τα άνω την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης στο 1,6%, από 1,4%, καθώς και για την ιταλική οικονομία όπου εκτιμά ανάπτυξη 0,2%, ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για συρρίκνωση σε ποσοστό 0,6%.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι «δεν έχει έλθει η ώρα» για αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για την Fed λέει ότι οφείλει να εξακολουθήσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, καθώς, η «Κατρίνα» αποτελεί, βραχυπρόθεσμα, ένα «όχι αμελητέο σοκ» για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Tax Revenues at 6.207Β in January
- Το μέλλον για τη νεολαία παραμένει αβέβαιο
- Απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
- Ο Αντετοκούνμπο «πήρε» θέση για το μέλλον του στους Μπακς (pic)
- Χαμένοι στη μετάφραση της ΑΙ: Τα Άρλεκιν δείχνουν τον δρόμο… της καταστροφής;
- H Charli XCX δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά και η απάντηση του Τζέισον Μπέιτμαν ήταν το λίγοτερο αποκρουστική
- Βιολάντα: Στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης – Συνεχείς οι αποκαλύψεις για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας
- Κίνηση: Κυκλοφοριακό έμφραγμα στον Κηφισό – Σημειωτόν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442