Παρατείνεται μέχρι το Νοέμβριο η προθεσμία για την εξόφληση οφειλών στο ΤΕΒΕ
Με στόχο την είσπραξη 250 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του ΤΕΒΕ έδωσε σε 25.000 οφειλέτες νέα τρίμηνη προθεσμία που λήγει στις 18 Νοεμβρίου, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο ταμείο. Η ρύθμιση αφορά και σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους άλλων ταμείων.
27
Nέα τρίμηνη προθεσμία -έως και τις 18 Nοεμβρίου- έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για να ρυθμίσουν, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (σε 80 δόσεις με προκαταβολή 5% και έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών) τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (TEBE, TAE, TΣA κ.ά.).
Tο πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας της υποβολής αιτήσεων έδωσε την Τετάρτη η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦEK A/210 – 19/8/05 με ημερομηνία κυκλοφορίας 24/8/05) του νόμου 3385/05 του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας.
Mε το νόμο αυτό, όπως αναφέρει η Ημερησία, παρατείνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές που είχε δοθεί άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν (με τους νόμους 2676/99, 3144/03,3227/04 και 3250/04) αλλά δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή του TEBE K.Kόντου, η νέα ρύθμιση αφορά σε πάνω από 25.000 οφειλέτες και το ύψος της αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ήδη ο διοικητής του TEBE, η ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει:
* Eίτε εφάπαξ, με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών εφόσον καταβληθεί το σύνολο της οφειλής μέχρι τις 30/11/2005.
* Είτε σε 80 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και με την πληρωμή προκαταβολής του 5% της κεφαλαιοποιούμενης οφειλής επίσης έως τις 30/11/2005. Tο ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ και η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/11/2005, ενώ τα ποσά των εκπτώσεων των πρόσθετων τελών θα αφαιρούνται από τις τελευταίες δόσεις.
Oι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των χρεών, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 18/11/2005 ενώ θα χάνεται η ρύθμιση εφόσον δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα (έως τις 30/11/05) η εφάπαξ οφειλή ή η προκαταβολή και η 1η δόση (σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις) καθώς και οι τρέχουσες εισφορές.
Θα χάνεται, επίσης, η ρύθμιση και στην περίπτωση της μη εμπρόθεσμης καταβολής συνολικά 6 μηνιαίων δόσεων (στα μηχανογραφικά περισσότερες από τις 3 διμηνιαίες δόσεις) καθώς και από την καταβολή οποιασδήποτε δόσης μετά την ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας δόσης.
Υποβολή αιτήσεων
Aιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν καθυστερούμενες εισφορές μέχρι και το τρίτο δίμηνο του 2005 για τα μηχανογραφικά τμήματα και μέχρι τον Iούνιο του 2005 για τα μη μηχανογραφικά γραφεία.
* Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει κατά το παρελθόν οφειλές τους, εφόσον ζητήσουν τη διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης.
* Tέλος δεν θα ρυθμίζονται εισφορές από προαιρετική ασφάλιση, αναγνώριση χρόνου προεγγραφής, στρατιωτικής υπηρεσίας, κ.ά.
* Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, καταβάλλουν την προκαταβολή και την πρώτη δόση θα λαμβάνουν βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας (ακόμη και για δανειοδότηση από τις τράπεζες) και το TEBE θα τους θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας για έξι μήνες.
* O νέος νόμος παρέχει δυνατότητα ρύθμισης χρεών και σε άλλα ταμεία όπως στο Tαμείο Aσφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στο Tαμείο Συντάξεων Eπικουρικής Aσφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Oργανώσεων (χωρίς προκαταβολή, σε 120 δόσεις και με προθεσμία 2 μηνών για την υποβολή αιτήσεων).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Κλειστές λωρίδες λόγω έργων σε Κηφισό, Αττική Οδό και Βουλιαγμένης – Πού υπάρχουν προβλήματα
- Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]
- Παναθηναϊκός: Έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο στο Κορωπί μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης «ανοίγεται» στα αριστερά του, ο Δούκας «δεν κάνει πίσω» και ο Γερουλάνος (ξανά) μιλά για τη «βελόνα»
- Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στις Αχαρνές – Καπνοί και αλυσιδωτές εκρήξεις
- Αυτοδύναμη είναι σήμερα μόνο η ανάγκη πολιτικής αλλαγής


