
Συχνή η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα κατάγματα ισχίων στους ηλικιωμένους
Λονδίνο: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σχεδόν γενική στις περιπτώσεις των καταγμάτων των ισχίων, σύμφωνα με σκοτσέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Medical Research and Opinion.
Λονδίνο: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι σχεδόν γενική στις περιπτώσεις των καταγμάτων των ισχίων, σύμφωνα με σκοτσέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Medical Research and Opinion.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νότιας Γλασκόβης με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Γκάλαχερ επανεξέτασε τους ιατρικούς φακέλους 548 ασθενών άνω των 60 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και διαπίστωσε ότι το 97,8% των ασθενών είχαν επίπεδα της βιταμίνης D κάτω από τα φυσιολογικά.
Στο 25% των περιπτώσεων, τα επίπεδα ήταν τόσο χαμηλά ώστε να χαρακτηρίζονται ως «μη αποτελεσματικά ανιχνεύσιμα». Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές αναφορικά με την ηλικία, το φύλο ή την εποχή.
Όπως εξηγεί ο Δρ Γκάλαχερ, αν και τα νούμερα είναι πολύ μικρά για να υποστηρίξουν εκτεταμένη ανάλυση υποομάδας, η μελέτη καταδεικνύει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αντιπροσωπεύει έναν διορθώσιμο παράγοντα κινδύνου για κατάγματα λόγω ευθραυστότητας και συγκεκριμένα στα ισχία.
Οι ιατροί λοιπόν θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με οστεοπόρωση να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
health.in.gr
- Άννα Πρέλεβιτς: Γέννησε δίδυμα, πριν 18 μέρες και το αποκαλύπτει ανήμερα της γιορτής της μητέρας
- Τσουκαλάς κατά Μητσοτάκη: Αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»
- «Περιφερόμενος κίνδυνος ο Μητσοτάκης»: Πυρά κομμάτων στην κυβέρνηση και επικρίσεις για την υπόθεση του drone στη Λευκάδα
- «Πάμε μια βόλτα» στο MEGA: Καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη ο Σωτήρης Τσαφούλιας
- Το όμορφο βίντεο της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη γιορτή της μητέρας (vid)
- Λειψυδρία: Γιατί οι βροχές δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί – Απώλειες έως 70% στα δίκτυα