71

Σε νέα αύξηση του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε την Τρίτη η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Έπειτα όμως από τη δέκατη κατά σειρά άνοδο των επιτοκίων της μετά τον Ιούνιο του 2004, η Fed δεν δείχνει καμία διάθεση να δηλώσει ότι η άνοδος αυτή θα είναι και η τελευταία.

Όπως αποφασίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου των νοσμισματικών υποθέσεων της Fed την Τρίτη, το βασικό δανειστικό επιτόκιο θα αυξηθεί άμεσα κατά 0,25% και θα φθάσει στο 3,5%, που είναι πλέον και υψηλό τετραετίας. Η αύξηση μετακυλίεται τώρα στα επιτόκια χορήγησης και των εμπορικών τραπεζών.

Η Fed περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι και οι μελλοντικές αυξήσεις βασικών της επιτοκίων «θα γίνουν με ήπιο ρυθμό». Πριν από το 2004, το δανειστικό ημερήσιο επιτόκιο της Fed είχε συρρικνωθεί στο 1%, που ήταν και πρωτοφανώς χαμηλό επίπεδο για τη χρονική περίοδο μετά το 1958.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό