Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 26o
Κατηγορητήριο εναντίον του πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων»

Κατηγορητήριο εναντίον του πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων»

Ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ Μπένον Σεβάν κατηγορήθηκε επισήμως τη Δευτέρα για διαφθορά και χρηματισμό από τους επιθεωρητές που διερευνούν την υπόθεση, οι οποίοι ζήτησαν την άρση της ασυλίας του.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

53

Ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ Μπένον Σεβάν κατηγορήθηκε επισήμως τη Δευτέρα για διαφθορά και χρηματισμό από τους επιθεωρητές που διερευνούν την υπόθεση, οι οποίοι ζήτησαν την άρση της ασυλίας του.

Οι επιθεωρητές δήλωσαν ακόμη ότι χρηματίστηκε και ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για θέματα προμηθειών Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο Γιάκοβλεφ έλαβε συνολικά ένα εκατ. δολάρια. Ζητήθηκε η άρση και της δικής του ασυλίας. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι αποφασίστηκε να αρθεί η ασυλία του Γιάκοβλεφ.

Η ίδια έκθεση «αγγίζει» τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Όπως αναφέρεται, νέα e-mail, που καταδεικνύουν ότι ο Κόφι Ανάν γνώριζε περισσότερα από ότι παραδέχεται για τις δραστηριότητες του γιου του Κότζο σχετικά με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων», «ξεκάθαρα εγείρουν περισσότερα ερωτήματα».

Η τρίτη έκθεση της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής αποκάλυψε για πρώτη φορά τα κίνητρα του Σεβάν, σημειώνοντας ότι λίγο πριν αποδεχθεί να χρηματιστεί, η οικονομική κατάστασή του ήταν δυσχερής. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο Σεβάν έλαβε συνολικά περίπου 148.000 δολάρια, στην περίοδο Δεκεμβρίου 1998 – Ιανουαρίου 2002.

Ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του ΟΗΕ αρνήθηκε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας: «Οι κατηγορίες δεν ισχύουν, και εσείς που με γνωρίζετε θα έπρεπε να ξέρετε ότι είναι ανακριβείς».

Παράλληλα, σημείωσε: «Όπως προέβλεψα, ένα ερευνητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από σημαντικούς αξιωματούχους, που του έχει δοθεί απόλυτη δύναμη θα ένοιωθε υποχρεωμένο να στοχεύσει εναντίον κάποιου, και αυτός ο κάποιος έτυχε να είμαι εγώ».

Αν και ο Σεβάν παραιτήθηκε, παραμένει υπό καθεστώς ασυλίας για την περίοδο που κατηγορείται για διαφθορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies