28

Επιστήμονες μέτρησαν μεγάλες ποσότητες καταλοίπων κοκαΐνης στον ποταμό Πάδο της βόρειας Ιταλίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι η κατανάλωση του ναρκωτικού στην κοιλάδα της γειτονικής χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που υπολογίζονταν με άλλες μεθόδους.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Environmental Health ερευνά σε αποχετευτικά δίκτυα και ποταμούς την περιεκτικότητα σε χημικά στοιχεία που παράγονται μόνο από το μεταβολισμό της κοκαΐνης στον οργανισμό. Βάσει αυτής της μεθόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον ποταμό Πάδο υπάρχουν ποσότητες καταλοίπων της ηρωίνης που αντιστοιχούν σε «κατανάλωση» 40.000 δόσεων την ημέρα.

Παλαιότερες εκτιμήσεις για τη χρήση κοκαΐνης στην Κοιλάδα του Πάδου, όπου ζουν περίπου 5 εκατ. άνθρωποι, υπολόγιζαν την κατανάλωση κοκαΐνης σε 15.000 δόσεις την ημέρα. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονταν στις «συμβατικές» μεθόδους των ερευνών πληθυσμού και των εγκληματολογικών στατιστικών.

Αν και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών του Μιλάνου παραδέχονται ότι η μέθοδος χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία για να εφαρμοστεί σε γενικότερη κλίμακα, ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορούν να αναπτύξουν παρόμοια τεστ για τη μέτρηση της χρήσης ηρωίνης και κάνναβης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο