Προς άγραν αδήλωτων στοιχείων η Εφορία για ακίνητα, ΙΧ και σκάφη
Πρόγραμμα εκτεταμένων διασταυρώσεων των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι θέτει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Oικονομίας. Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΧ και σκαφών αναψυχής.
38
Πρόγραμμα εκτεταμένων διασταυρώσεων των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι θέτει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Oικονομίας. Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΧ και σκαφών αναψυχής.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τη Δευτέρα, το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των φετινών φορολογικών δηλώσεων εστιάζεται σε τρεις κατηγορίες φορολογουμένων:
* Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια. Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων πρόκειται να διασταυρωθούν με τις δαπάνες ενοικίων που δηλώνουν οι ενοικιαστές στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στις περιπτώσεις όπου θα εντοπισθούν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αυτών που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες και των δαπανών ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές, οι πρώτοι θα κληθούν στην Εφορία για την υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή προσαυξημένου φόρου εισοδήματος και προστίμων.
Σημειώνεται ότι κυρώσεις θα επιβληθούν και σε φορολογουμένους, οι οποίοι δήλωσαν δαπάνη ενοικίου, την οποία δεν πραγματοποίησαν προκειμένου να καρπωθούν τη σχετική έκπτωση φόρου.
* Σε όσους απέκτησαν ΙΧ ή μοτοσυκλέτα εντός του 2004. Το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών πρόκειται να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων από το αρχείο οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να εντοπίσει φορολογουμένους οι οποίοι ενώ αγόρασαν ΙΧ το 2004 δεν το δήλωσαν στην Εφορία, προκειμένου να αποφύγουν την παγίδα του πόθεν έσχες.
* Σε όσους απέκτησαν ή είχαν στην κατοχή τους το 2004 σκάφος αναψυχής. Η διασταύρωση θα γίνει μεταξύ τού νηολογίου που διατηρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και των αντίστοιχων στοιχείων που δηλώσαν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Στόχος της διασταύρωσης είναι να εντοπισθούν φορολογούμενοι που απέκρυψαν από την Εφορία το σκάφος τους, προκειμένου να αποφύγουν το πόθεν έσχες ή τη φορολόγησή τους με βάση το σχετικό τεκμήριο διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις στοιχείων εισοδημάτων των φορολογουμένων οι οποίοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου, δήλωσαν ότι προχώρησαν σε δαπάνη εισοδήματος το οποίο είχαν συσσωρεύσει από αποταμίευση τα προηγούμενα χρόνια.
Στη συγκεκριμένη διασταύρωση στοιχείων η Εφορία «ανοίγει» τις προηγούμενες δηλώσεις του φορολογουμένου και υπολογίζει εάν όντως είχε τη δυνατότητα -με βάση τις δαπάνες και τα εισοδήματά του- να συσσωρεύσει τις αποταμιεύσεις που επικαλείται για τη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]
- Ασύλληπτο γκολ με ψαλιδάκι από τον Κωστούλα! (vid)
- Λάτσιο – Κόμο 0-3: Σαρωτική στη Ρώμη η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας

