27

Μέτρα συγκράτησης των δαπανών και αύξησης των εσόδων που θα αποδώσουν το ποσό των 2,5 – 3 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006.

Οι προβλέψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας ανεβάζουν το φετινό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, εφόσον, όπως σημειώνουν, «δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και η Eurostat δεν αποδεχθεί τα αναθεωρημένα στοιχεία των προηγούμενων ετών».

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η ΕΣΥΕ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τα ελλείμματα της περιόδου 2002-2004, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2004 ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ.

Η Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2004 άγγιξε το 6,7% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα δεν ανακάμπτουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα περιθώρια κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. Ο ρυθμός αύξησης (λόγω και της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων) στο πρώτο εξάμηνο επιβραδύνθηκε στο 3,5% από 4,1% στο πεντάμηνο.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα έδειξε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο στο εξάμηνο ανήλθε στα 11,6 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ).

Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πεντάμηνο ήταν μειωμένες κατά 39,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ στον προϋπολογισμό προβλεπόταν μείωση κατά 15,4%.

Γι αυτό άλλωστε και το έλλειμμα του ΠΔΕ ήταν μόλις 780 εκατ. ευρώ, συγκρατώντας το έλλειμμα της κεντρικής κυβερνησης.

Συνεπώς, από το φθινόπωρο προωθείται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 15%, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% κατά μέσο όρο (εφαρμογή από 1/1/2006), η επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οκοδομών.

Επίσης, δεν αποκελείεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (σε 20%), η εφαρμογή του ΦΠA και σε επαγγέλματα όπου δεν ισχύει και η μετάθεση προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 9% στον 19%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ