Νέα μέτρα για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση
Μέτρα συγκράτησης των δαπανών και αύξησης των εσόδων που θα αποδώσουν το ποσό των 2,5 - 3 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα, το οποίο φέτος ενδεχομένως φθάσει στο 5% του ΑΕΠ.
27
Μέτρα συγκράτησης των δαπανών και αύξησης των εσόδων που θα αποδώσουν το ποσό των 2,5 – 3 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006.
Οι προβλέψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας ανεβάζουν το φετινό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, εφόσον, όπως σημειώνουν, «δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και η Eurostat δεν αποδεχθεί τα αναθεωρημένα στοιχεία των προηγούμενων ετών».
Όπως αναφέρει η Ημερησία, η ΕΣΥΕ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τα ελλείμματα της περιόδου 2002-2004, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2004 ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ.
Η Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2004 άγγιξε το 6,7% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα δεν ανακάμπτουν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα περιθώρια κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. Ο ρυθμός αύξησης (λόγω και της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων) στο πρώτο εξάμηνο επιβραδύνθηκε στο 3,5% από 4,1% στο πεντάμηνο.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα έδειξε και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο στο εξάμηνο ανήλθε στα 11,6 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ).
Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πεντάμηνο ήταν μειωμένες κατά 39,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ στον προϋπολογισμό προβλεπόταν μείωση κατά 15,4%.
Γι αυτό άλλωστε και το έλλειμμα του ΠΔΕ ήταν μόλις 780 εκατ. ευρώ, συγκρατώντας το έλλειμμα της κεντρικής κυβερνησης.
Συνεπώς, από το φθινόπωρο προωθείται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 15%, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% κατά μέσο όρο (εφαρμογή από 1/1/2006), η επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οκοδομών.
Επίσης, δεν αποκελείεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (σε 20%), η εφαρμογή του ΦΠA και σε επαγγέλματα όπου δεν ισχύει και η μετάθεση προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 9% στον 19%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]
- Ασύλληπτο γκολ με ψαλιδάκι από τον Κωστούλα! (vid)
- Λάτσιο – Κόμο 0-3: Σαρωτική στη Ρώμη η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-128x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442