Κρίσιμη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για το εργασιακό
Κρίσιμη συνάντηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιείται την Πέμπτη μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, μετά την τακτική αναδίπλωση της κυβέρνησης στη θεσμοθέτηση του λεγόμενου διευθυντικού δικαιώματος.
27
Κρίσιμη συνάντηση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιείται την Πέμπτη μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, μετά την τακτική αναδίπλωση της κυβέρνησης στη θεσμοθέτηση του λεγόμενου διευθυντικού δικαιώματος.
Η σημερινή συνάντηση (στις 16:00) ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ είναι μία ύστατη προσπάθεια των συνδικαλιστών να βρεθεί «κοινός τόπος» των κοινωνικών εταίρων, χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση του υπουργείου Απασχόλησης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash την Πέμπτη, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπς ότι στη συνάντηση η ΓΣΕΕ θα θέσει θέμα 38ωρου.
Στις 18:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη -κυρίως μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΔΑΚΕ- να προχωρήσει σε «ηπιότερες» αλλαγές, χωρίς όμως να συζητά την αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης σε 10 ώρες (με διευθέτηση του χρόνου εργασίας μάλλον σε εξάμηνη βάση) και τη δραστική μείωση της αμοιβής των υπερωριών.
Tο υπουργείο Aπασχόλησης σχεδιάζει να συγκροτήσει διαιτητικές επιτροπές σε επίπεδο νομαρχιών (ή εναλλακτικά στον OΜEΔ) όπου θα παραπέμπονται οι διαφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Στην ουσία θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα διαβουλεύσεων για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, ωστόσο το συνδικαλιστικό κίνημα τηρεί στάση αναμονής και ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις.
Η ρύθμιση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην «υποχρεωτική διαιτησία», αποφεύγοντας τον σκόπελο του διευθυντικού δικαιώματος.
Η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί ακόμα και την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Πολυζωγόπουλος: Να τηρήσουν τις συμφωνίες οι εργοδότες
Να τηρήσουν τις συμφωνίες, σεβόμενοι τις υπογραφές τους, κάλεσε τους εργοδότες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
«Είναι θέμα κουλτούρας κοινωνικής διαπραγμάτευσης. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν μπορούν να καταλύονται» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους εργοδότες να μην προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που επιλύει τις διαφορές εργοδοτών εργαζομένων, με επιτροπές που αντίκεινται στις διατάξεις του Συντάγματος και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χτυπήσει και να αποδυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα μέτρα του φθινοπώρου, κάτι που, όπως είπε, δεν πρόκειται να πετύχει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: «Κλειδί» για τις έρευνες ο σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες – Στους 40 οι νεκροί
- Τι συμβαίνει με τα ταξί (και γιατί μας αφορά)
- Υποκλοπές: Το «ψέμα» της Intellexa στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, το ξερίζωμα μετά τις αποκαλύψεις και τα 395 μολυσμένα SMS
- «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» στο Ολύμπια Μουσικό Θέατρο
- Αγρότες: Διάλογος κατ’ όνομα, εξαγγελίες κατ’ ουσίαν – Χωρίς περιθώρια αλλαγών στα μέτρα
- Ένας χρόνος Τραμπ 2.0, ένας χρόνος χάος – Το MAGA δόγμα «Πρώτα η Αμερική» ως μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ;



