Πρώτη εφαρμογή του δόγματος «παγκόσμιας δικαιοδοσίας» στη Γαλλία με καταδίκη Μαυριτανού
Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το δόγμα της «παγκόσμιας δικαιοδοσίας», δικαστήριο της Γαλλίας καταδίκασε ερήμην Μαυριτανό στρατιωτικό για διάπραξη βασανιστηρίων το 1991. Σε νομικό προηγούμενο ελπίζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
51
Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το δόγμα της «παγκόσμιας δικαιοδοσίας», δικαστήριο της Γαλλίας καταδίκασε ερήμην Μαυριτανό στρατιωτικό για διάπραξη βασανιστηρίων στη χώρα του το 1991. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελπίζουν ότι η απόφαση θα θέσει νομικό προηγούμενο στη Γαλλία.
Η εφαρμογή του δόγματος -που επιτρέπει να δικάζονται στη Γαλλία υπήκοοι άλλων κρατών για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου- οδήγησε στην καταδίκη του Μαυριτανού στρατιωτικού αξιωματούχου Ελύ Ουλντ Νταχ σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών.
Ο Νταχ κρίθηκε ένοχος για το βασανισμό δύο μαύρων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου της Μαυτριτανίας. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι δύο αξιωματικοί είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες που συνελήφθησαν, βασανίσθηκαν και δολοφονήθηκαν την περίοδο εκείνη.
Γαλλικό δικαστήριο διέταξε την σύλληψη του Νταχ το 1999, όταν είχε παρουσιασθεί σε γαλλική στρατιωτική σχολή στο Μονπελιέ. Ωστόσο, όταν του δόθηκε χάρη ένα χρόνο αργότερα, ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε τη χώρα.
Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα» σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς, και εξέφρασαν την ελπίδα πως η καταδίκη του Ελύ Ουλντ Νταχ θα θέσει νομικό προηγούμενο.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές προσπάθειες εφαρμογής του νομικού δόγματος της «παγκόσμιας δικαιοδοσίας», αρχής γενομένης το 1998 με την σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο.
Το 2001, βελγικό δικαστήριο καταδίκασε δύο μοναχές από τη Ρουάντα για τη συμμετοχή τους στη γενοκτονία του 2004. Ωστόσο το 2003 το Βέλγιο τροποποίησε το εγχώριο νομικό πλαίσιο περί εγκλημάτων πολέμου μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές την Τρίτη
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442