Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Δράση παρακρατικής «αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας» αποκαλύπτεται στην Ιταλία

Δράση παρακρατικής «αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας» αποκαλύπτεται στην Ιταλία

Σοκάρει την Ιταλία η αποκάλυψη της δράσης παρακρατικής αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία φέρεται να λειτουργούσε με δημόσιους πόρους. Επί ποδός η αστυνομία με συντονισμένες έρευνες και συλλήψεις. Διαστάσεις και στην υπόθεση απαγωγής ιμάμη από τη CIA...

51

Σοκ στην Ιταλία από την αποκάλυψη της δράσης παρακρατικής αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας, η οποία φέρεται να δημιουργήθηκε και να λειτουργούσε με δημόσιους πόρους. Επί ποδός η ιταλική αστυνομία με συντονισμένες έρευνες και συλλήψεις. Διαστάσεις και στην υπόθεση διαφαινόμενης απαγωγής Αιγύπτιου ιμάμη από τη CIA το 2003…

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ιταλίας (Digos) ανακοίνωσε την Παρασκευή τη σύλληψη των επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικών Αντιτρομοκρατικών Μελετών (DSSA), παρακρατικής υπηρεσίας που συστάθηκε κατόπιν των επιθέσεων του 2004 στη Μαδρίτη -όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο δικτυακό τόπο της DSSA, που έχει πλέον απενεργοποιηθεί.

Ενώπιον της αρμόδιας επί των ερευνών Εισαγγελίας της Γένοβας έχουν οδηγηθεί ο 49χρονος Γκαετάνο Σάγια και ο 37χρονος Ρικάρντο Σιντόκα. Οι δύο συλληφθέντες -τέθηκαν υπό κράτηση σε Φλωρεντία και Πάβια- είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αστυνομικών Δυνάμεων (UNPF), συνδικάτου της αστυνομίας με μέλη σε όλες τις υπηρεσίες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο προσκήνιο και η Gladio

Αμφότεροι ανήκουν στην ιταλική ακροδεξιά και υποστηρίζουν πως είχαν μετάσχει στη Gladio, ιταλικό παρακλάδι μυστικού παραστρατιωτικού δικτύου που ιδρύθηκε στη μεταπολεμική Ευρώπη με τη στήριξη της CIA και εξακολουθούσε να λειτουργεί έως το 1990, όταν ανακαλύφτηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη. Ο Σάγια ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ έως το 1997.

Η Εισαγγελία της Γένοβας παραμένει προς το παρόν παρόν πολύ διακριτική σχετικά με την υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στη DSSA, το ιταλικό κράτος και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Η εφημερίδα Il Sole 24 Ore υπογραμμίζει, πάντως, στην ιστοσελίδα της πως η DSSA υποστηρίζει πως συνδέεται με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Digos, η ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής επιχειρήσεις σε εννέα ιταλικές περιφέρειες -Λιγουρία, Πιεμόντε, Λομβαρδία, Εμίλια-Ρομάνα, Τοσκάνη, Λάτσιο, Μολίζε, Σικελία και Σαρδηνία. Το BBC σημειώνει ότι δεν είναι σαφές πώς η οργάνωση θα μπορούσε να λάβει δημόσιες χρηματοδοτήσεις εάν ήταν παράνομη.

Καταλυτική η έρευνα για τον Φ.Κουατρόκι

Η παρακρατική υπηρεσία ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Ιταλού Φαμπρίτσιο Κουατρόκι στο Ιράκ, ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τρεις ακόμη συμπατριώτες του που εργάζονταν σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Κουατρόκι «βρισκόταν στο Ιράκ για λογαριασμό της DSSA» ανέφερε η παράνομη υπηρεσία στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο.

Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιούσε μέλη όλων των υπηρεσιών της ιταλικής αστυνομίας: καραμπινιέρους, τελωνειακούς, αστυνομικούς. Κατά πληροφορίες, διερευνάται η δράση πολλών ατόμων που φέρεται να είχαν προσληφθεί από κανονικά σώματα επιβολής της τάξης, δίχως εκείνοι να γνωρίζουν πως υπήρχε ο,τιδήποτε παράτυπο με την DSSA.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της DSSA, της υπηρεσίας «ηγείτο ένας διευθυντής και ένας υποδιευθυντής, που είχαν υπό τις διαταγές τους έξι επικεφαλής τμημάτων, οι οποίοι στρατολογούνταν από τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών και από μέλη της Gladio που είχαν δράσει στη βόρεια Αφρική και τη Μ.Ανατολή κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και ήταν ενημερωμένοι για τις στρατηγικές των ισλαμικών τρομοκρατικών δικτύων».

Κρατικά κονδύλια

Η παρακρατική υπηρεσία φέρεται να λάμβανε χρήματα από κονδύλια που διατίθεντο για την καταπολέμηση της εγχώριας και της διεθνούς τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στην ισπανική πρωτεύουσα στις 11 Μαρτίου του 2004.

Η Εισαγγελία πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στην DSSA χρησιμοποιούσαν αρκετές φορές επίσημα σήματα της αστυνομίας και άλλα διακριτικά προκειμένου να διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. Το δίκτυο κατηγορείται, ακόμη, και για παράνομη χρήση της βάσης δεδομένων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της, η υπηρεσία απασχολούσε επίσης «συμβούλους άλλων εθνικοτήτων». Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει πως οι ερευνητές της Εισαγγελίας της Γένοβας πιστεύουν πως η DSSA επιδίωκε να αναγνωριστεί από ιταλικούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις.

Διαστάσεις στην υπόθεση απαγωγής ιμάμη

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιταλία Μελ Σέμπλερ μετέβη την Παρασκευή στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ρώμη, όπου εκλήθη από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή την υπόθεση απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ από ειδικούς πράκτορες της CIA στο Μιλάνο το 2003.

Η ιταλική Δικαιοσύνη εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα 13 εντάλματα σύλληψης ισάριθμων μελών της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγωγή και τη μεταφορά του ιμάμη στην Αίγυπτο, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια κατά την ανάκριση.

Σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο Σ.Μπερλουσκόνι απαίτησε από τις ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση απαγωγής «τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Ιταλίας». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «ο πρεσβευτής Σέμπλερ εξ ονόματος της κυβέρνησής του, επανέλαβε ότι ο σεβασμός αυτός είναι πλήρης και ολοκληρωτικός και ότι θα παραμείνει ως έχει και στο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies