Ελπιδοφόρο πειραματικό εμβόλιο κατά της νόσου Πάρκινσον
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα δοκιμών ενός εμβολίου για τη νόσο Πάρκινσον σε ποντίκια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuron.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα δοκιμών ενός εμβολίου για τη νόσο Πάρκινσον σε ποντίκια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuron.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Ελιέζερ Μασλιαχ εξηγεί ότι το εμβόλιο στοχεύει τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στα νευρικά κύτταρα των πασχόντων από τις νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα το εμβόλιο βασίζεται στην πρωτεΐνη των σωματιδίων Lewy, γνωστή ως α-συνουκλεΐνη, που όταν αυξάνεται σταδιακά μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Πειραματόζωα γενετικά τροποποιημένα να υπερπαράγουν την α-συνουκλεΐνη παρουσίασαν παρκινσονικά συμπτώματα.
Οι επιστήμονες χορήγησαν μηνιαίες δόσεις του εμβολίου στα ποντίκια και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Περίπου τα μισά παρήγαγαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που αντιμάχονταν την δημιουργία των σωματιδίων Lewy.
Μετά από οκτώ μήνες θεραπείας, τα μεγαλύτερα ποντίκια που είχαν εμβολιαστεί είχαν 47% μείωση της α-συνουκλεΐνης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το εμβόλιο είναι ακόμα πολύ μακριά από την πραγματική θεραπεία της νόσου Πάρκινσον. Εξηγούν ότι τα ποντίκια δεν εκδηλώνουν την ίδια μορφή της νόσου με τους ανθρώπους, επομένως τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη.
Ελπίζουν να μπορέσουν να ενέσουν τα αντισώματα που παράγονται συνέπεια του εβολιασμού στους πάσχοντες από τη νόσο και έτσι να δημιουργήσουν άμεση ανοσία αντί να χρησιμοποιήσουν την τεχνική που εφάρμοσαν στο ζωικό μοντέλο. Η τεχνική αυτή πιστεύουν ότι θα είναι ασφαλέστερη, αποφεύγοντας πιθανές παρενέργειες.
health.in.gr
- Μικρό ιατρικό αεροπλάνο συνετρίβη στα βουνά του Νέου Μεξικού – Νεκροί και οι τέσσερις επιβαίνοντες
- Η Αίγυπτος παρουσίασε δύο αναστηλωμένους τάφους του Νέου Βασιλείου στο Λούξορ [φωτογραφίες]
- Μίλιτσιτς: «Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό – Είναι γελοίο»
- Στις 21 Μαΐου ανακοινώνει το κόμμα της η Μαρία Καρυστιανού – Η ανάρτηση στα social media
- Δίδαξε τσιφτετέλι: Τα «έσπασε» η Antigoni στον Β’ ημιτελικό της Eurovision
- Χανταϊός: Στις ΗΠΑ 41 άτομα θα παρακολουθούνται τις επόμενες εβδομάδες από τα CDC, μήπως εμφανίσουν συμπτώματα
- Επαναλειτουργεί από την Παρασκευή η στάση του Τραμ «Ζάππειο» σε νέα θέση στη Βασιλίσσης Όλγας
- Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 14.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kostas-exarhos-144474017-10676751-315x220.jpg)










![Η Αίγυπτος παρουσίασε δύο αναστηλωμένους τάφους του Νέου Βασιλείου στο Λούξορ [φωτογραφίες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/egypt-tomb-2-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442