Τους κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επισημαίνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ
Τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνας με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
53
Τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνας με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Η συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσαν οι Τ.Αράπογλου (Εθνική) Δ.Μαντζούνης (Αlpha Bank), Ν.Νανόπουλος (Εurobank) και Γ.Προβόπουλος (Εμπορική) στον Νίκο Γκαργκάνα πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς «σκιές» λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των τραπεζοϋπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετέφερε στους παριστάμενους τραπεζίτες τα αποτελέσματα μελέτης του ΔΝΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η έκθεση υπογραμμίζει τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίνοντας το στίγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς Οργανισμού, μετά από επιτόπου εξέταση, διαπίστωσαν ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει συστημικές απειλές, καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ωστόσο, συνίσταται προσοχή, καθώς διαφαίνονται κίνδυνοι σε περίπτωση απότομης ανόδου των επιτοκίων ή δραματικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται κατά κύριο λόγο με την χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, την οποία διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών παραμένει μικρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν με υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο, γεγονός που ενισχύει τα κέρδη τους παρά την χαμηλή παραγωγικότητα που διαθέτουν.
Kινδύνους δημιουργεί, ακόμη, η ταχύτατη και απότομη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ανεπαρκές κρίνεται το πτωχευτικό δίκαιο της χώρας.
Οσον αφορά στο σκέλος της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι επαρκές και ισχυρό. Ωστόσο, επισημαίνει ότι παραμένει ανεπαρκής ο έλεγχος σε άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος με αιχμή τις ασφάλειες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ουκρανία: Καθ΄οδόν για το Άμπου Ντάμπι αντιπροσωπίες του Κιέβου, της Μόσχας και των ΗΠΑ – «Αγκάθι» το εδαφικό
- Τεστ αίματος ανιχνεύει τη νόσο του Crohn χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων
- Επίθεση σε 16χρονο στο Άλσος Συγγρού – Τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο
- Τεστ αλήθειας στον Μακρόν – Ποιες αμαρτίες απέκρυψε στο Νταβός
- Η Ναόμι Οσάκα ντύθηκε Μέδουσα στο Αυστραλιανό Όπεν και πυράκτωσε τις εντυπώσεις
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Το μήνυμα του Γιαμπουσέλε στα social media που έβαλε… φωτιά για το μέλλον του! (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442