Συστάσεις προς την Κίνα για ανατίμηση του γουάν απευθύνουν Γκρίνσπαν και Τρισέ
Υπέρ της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος τάχθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, υποστηρίζοντας πως η αύξηση της αξίας του γουάν συμφέρει την Κίνα.
Υπέρ της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος τάχθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, υποστηρίζοντας πως η αύξηση της αξίας του γουάν συμφέρει την Κίνα.
«Η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος είναι προς το συμφέρον της Κίνας, όμως τη χρονική στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να την αποφασίσει το Πεκίνο», υποστήριξε από το Πεκίνο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Η αύξηση της αξίας του γουάν έναντι των άλλων νομισμάτων συμφέρει την Κίνα», τόνισε ο Τρισέ στο πλαίσιο συνεδρίου για το τραπεζικό σύστημα στο Πεκίνο.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «επαφίεται στην Κίνα να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο για αυτήν», προσαρμοζόμενος έτσι στη γραμμή που ακολουθούν οι κινεζικές αρχές που απορρίπτουν οποιαδήποτε πίεση γύρω από το θέμα αυτό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), εκτίμησε ότι το Πεκίνο έχει συμφέρον να υιοθετήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν θα αργήσει να γίνει.
«Στην περίπτωση που το γουάν ανατιμηθεί σε σχέση με το δολάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισάγουν λιγότερα κινέζικα προϊόντα (…) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά πολύ», πρόσθεσε ο κ. Γκρίνσπαν.
Από την εποχή της ασιατικής κρίσης, το 1997, το γουάν συνδέεται με το δολάριο με σχεδόν σταθερή ισοτιμία, γεγονός που οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας και κυρίως οι ΗΠΑ, θεωρούν υπερβολικά ευνοϊκό για τις κινεζικές εξαγωγές.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.