Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Πλαστές» προβλέψεις για τον προϋπολογισμό παραδέχεται ο Αδάμ Ρεγκούζας

«Πλαστές» προβλέψεις για τον προϋπολογισμό παραδέχεται ο Αδάμ Ρεγκούζας

Την ευχάριστη είδηση ανάκαμψης των δημοσίων εσόδων επισκίασε η αποκάλυψη Ρεγκούζα ότι πέρυσι η κυβέρνηση είχε προβλέψει επιπλέον έσοδα 1,33 δισ. ευρώ, «τα οποία γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δεν θα εισπράξουμε». «Διορθωτική» δήλωση εξέδωσε το υπουργείο.

27

Η ευχάριστη είδηση της ανάκαμψης των δημοσίων εσόδων το Μάιο επισκιάστηκε από την αποκαλυπτική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα ότι η πρόβλεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, για επιπλέον έσοδα 1,33 δισ. ευρώ αποδείχτηκε «αίολη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεγκούζας είπε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό, προκειμένου να κλείσει, πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ, «τα οποία γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι δεν θα εισπράξουμε, η πρόβλεψη ήταν έωλη», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον αρμόδιο υφυπουργό για την κατάρτιση του προϋπολογισμού Πέτρο Δούκα.

Συνεπώς, για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά 10,1%, έναντι 7,4% που προβλέπεται στο φετινό προϋπολογισμό.

Πάντως, ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων το 2005 και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

Ειδικότερα, το Μάιο τα έσοδα των εφοριών σημείωσαν αύξηση 3,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, τα έσοδα των τελωνείων αυξήθηκαν κατά 14,1%, του υπολόγου (μερίσματα, λαχεία κ.λπ.) κατά 27,4% και του ΦΠΑ κατά 4,6%.

Συνολικά, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,7% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 7,2%.

Πληρωμή φόρων με κάρτες

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρεγκούζας, από την 1η Απριλίου οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί και μέσω τραπεζικών καρτών.

Επίσης, ο υφυπουργός είπε το υπουργείο Οικονομικών μελετά σύστημα που θα ελέγχει τη ροή του πετρελαίου στο σύστημα διΰλισης και εμπορίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης και ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ισχύσουν από 1/1/2006.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τις επόμενες ημέρες αποστέλλονται 552.189 εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους. Έτσι, οι Εφορίες έχουν εκκαθαρίσει 1.650.269 φορολογικές δηλώσεις από αυτές που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι.

Από τη νέα σειρά σημειωμάτων, τα 238.069 είναι μηδενικά, τα 166.023 είναι πιστωτικά και τα υπόλοιπα 153.497 είναι χρεωστικά.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ρεγκούζα, ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών, παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό με τον προϋπολογισμό του 2005».

»Παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2005 -«ο πρώτος ειλικρινής και αξιόπιστος προϋπολογισμός» κατά δήλωση του πρωθυπουργού- ήταν εν γνώσει τους ψευδή, για να καλύψουν την υστέρηση και την ανικανότητα της δικής τους διαχείρισης. Τίθεται λοιπόν μέγα ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση της σεμνότητας και ταπεινότητας».

«Οι δηλώσεις του κ. Ρεγκούζα για μαύρη τρύπα ύψους 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2004, την οποία γνώριζε και απέκρυψε η κυβέρνηση, παρότι έγινε προσπάθεια να διασκεδαστούν εκ των υστέρων, εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση. Αποκαλύπτουν ότι η αναξιοπιστία, οι πλασματικές ταχυδακτυλουργίες, η αυθαιρεσία και η δημιουργική λογιστική συνεχίζουν και κυριαρχούν στη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας» σχολίασε ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

«Διορθωτική» ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η έννοια των δηλώσεων Ρεγκούζα ήταν πως «οι προβλέψεις που είχαν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα κρατικά έσοδα του 2004 ήταν έωλες».

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Με αφορμή σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με το ρυθμό αύξησης των κρατικών εσόδων για το έτος 2005, υπογραμμίζονται τα ακόλουθα: Οι προβλέψεις που είχαν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα κρατικά έσοδα του 2004, όπως απεδείχθη από τα απολογιστικά στοιχεία, ήταν έωλες, καθώς είχαν υστέρηση κατά 2,2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 4% περίπου».

»Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπερκαλύψει μέχρι τέλους του έτους και παρά τις δυσκολίες τον αναγκαίο ρυθμό, εκτελώντας απαρέγκλιτα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 που συνέταξε και ψήφισε η Βουλή. Αυτή ήταν η έννοια της προηγούμενης δήλωσης του υφυπουργού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο