Μόνο καθεστώς αυτονομίας στους κόλπους της Σερβίας δέχεται για το Κόσοβο το Βελιγράδι
Το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων. Την πάγια αυτή θέση της Σερβίας επαναλαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.
31
Το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων. Την πάγια αυτή θέση της Σερβίας επαναλαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.
Η Σερβία δέχεται μόνο καθεστώς «μεγαλύτερης αυτονομίας» για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα αναγνωρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα.
«Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και συμβιβασμών και πρώτα από όλα, με πλήρη σεβασμό της βασικής διεθνούς αρχής να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας-Μαυροβουνίου» ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν οι Σέρβοι ηγέτες, Μπόρις Τάντιτς και Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Λεπτομέρειες βέβαια δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για το σχέδιο αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αποφασίστηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 27 Μαΐου η «πραγματική κατάσταση» της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο.
Δόθηκε εντολή στον επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Νεμπόισα Τσόβιτς να υποστηρίξει την εκτίμηση ότι «στο Κόσοβο οι Σέρβοι εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι στη βία, δεν έχει εξασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση τους και δεν υπάρχει στοιχειώδης προστασία των περιουσιών τους».
Ανεξαρτητοποίηση θέλουν οι Αλβανοί
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη σερβική κυβέρνηση οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα υποστηρίξουν την άποψη ότι πληρούνται τα κριτήρια (standards) για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου.
O εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Κοσόβου, Μουχάμεντ Χαμίτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ «θα εκτιμηθεί θετικά η πρόοδος που έγινε στο Κόσοβο και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανεξαρτητοποίηση».Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ
- Parasocial breakup: Το τέλος της «σχέσης» μας με ένα influencer θυμίζει χωρισμό;
- Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Αύγουστο και Σεπτέμβριο
- Η εικόνα στη βραχυχρόνια μίσθωση: Λιγότερα Airbnb, ακριβότερες διακοπές
- Η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα σε διάσκεψη για την πολιτική τρομοκρατία
- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Αττική και ακόμη επτά περιοχές
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442