Ποσό 20,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Δ ΚΠΣ προτείνει η Κομισιόν
Κρίσιμες για την κατανομή των πόρων του Δ ΚΠΣ είναι οι επόμενες ημέρες, αν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετικές για την Ελλάδα, υπολογίζοντας σε 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια που θα εισπράξει η χώρα μας.
28
Κρίσιμες για την κατανομή των πόρων του Δ ΚΠΣ είναι οι επόμενες ημέρες, αν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετικές για την Ελλάδα, υπολογίζοντας σε 20,673 δισ. ευρώ τα κονδύλια που θα εισπράξει η χώρα μας για την περίοδο 2007-2013.
Η Ελλάδα με βάση την πρόταση της ΕΕ που θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες θα εισπράξει το 6,1% του συνόλου των παροχών από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, το ποσό αυτό είναι μικρότερο από εκείνο της Επιτροπής Πρόντι (που προέβλεπε περίπου 25 δισ. ευρώ) αλλά σαφώς υψηλότερο από εκείνο που φοβόταν ότι θα πάρει τελικώς η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή περί τα 15 δισ. ευρώ.
Βεβαίως ακόμη υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το τελικό ποσό, καθώς υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από τις μεγάλες χώρες να μειώσουν το σύνολο του προϋπολογισμού και συνεπώς αυτό θα επηρεάσει και τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.
Αλλωστε η πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας κινείται σε ένα συνολικό ποσό κατά 50 δισ. ευρώ χαμηλότερο από εκείνο της Επιτροπής. Πάντως, ειδικοί εκτιμούν ότι στο τέλος η Ελλάδα δεν πρόκειται να εισπράξει λιγότερα από 18 δισ. ευρώ από το Δ ΚΠΣ.
Η πρόταση του Λουξεμβούργου
Συγκεκριμένα, η πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 περιορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό στο 1,10% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το 1,26% που επιθυμεί η Επιτροπή αλλά υψηλότερο από το 1% που ζητούν κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Oλλανδία, τα οποία καταβάλλουν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Λουξεμβούργο απέστειλε την Πέμπτη στα 25 κράτη-μέλη τις προτάσεις του για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με βάση τις οποίες ο τελευταίος θα είναι κατά 100 δισ. ευρώ χαμηλότερος από τις προτάσεις της Επιτροπής.
Η τελευταία είχε προτείνει την αύξηση του προϋπολογισμού για την επταετία στα 1.000 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρούσε απαραίτητο ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κοινοτικές πολιτικές ύστερα από τη διεύρυνση- και με την προοπτική μάλιστα της προσθήκης δύο ακόμη χωρών, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στην ΕΕ.
Oι προτάσεις του Λουξεμβούργου προβλέπουν τη μείωση των κονδυλίων προς τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον περιορισμό των δαπανών για την έρευνα, τα δίκτυα μεταφοράς και την εκπαίδευση.
O πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ελπίζει να επιτύχει μια συμφωνία ως το τέλος του Ιουνίου, οπότε και λήγει η λουξεμβουργιανή προεδρία, στη βάση του κειμένου που απέστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Από τις τελευταίες μάλιστα ζητεί να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση, καθώς η πρότασή του προβλέπει τον περιορισμό των κονδυλίων των περιφερειακών ταμείων, τα οποία μειώνει κατά 40 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής.
Ακόμη μεγαλύτερη, κατά 50 δισ. ευρώ, προβλέπεται η μείωση των κονδυλίων που θα δεσμευθούν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Το σχέδιο του Λουξεμβούργου προβλέπει το πάγωμα της επιστροφής των εισφορών που απολαμβάνει η Βρετανία στα περυσινά επίπεδα των 4,6 δισ. ευρώ (αντί αύξησης στα 8 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να επιφέρει η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού).
Τέλος, φιλοδοξεί να πείσει τις χώρες που σήμερα συμβάλλουν τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ παρουσιάζοντας ένα σύστημα περιορισμού των εισφορών τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Στοπ στα φορτηγά
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μονακό 6-1: Αποτέλεσμα που εξυπηρετεί και τον Ολυμπιακό
- Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός ανέβασε κι άλλο την Ελλάδα
- Μυθική εμφάνιση από τον Τζολάκη – Δείτε πως «κατέβασε ρολά» κόντρα στην Λεβερκούζεν (vid)
- Η Ιταλία στο έλεος του κυκλώνα Χάρι – H θάλασσα βγήκε στους δρόμους [βίντεο]
- Ο Ολυμπιακός είναι γεννημένος για να κερδίζει τελικούς


