
Σε απευθείας διάλογο καλεί το Βελιγράδι την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου
Έκκληση απευθείας διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα ως προς τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος απευθύνει στην ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Σερβίας. Απίθανη θεωρείται, εντούτοις, η συναίνεση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
51
Νέα έκκληση απευθείας διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα ως προς τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου απευθύνει η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Σερβίας στην ηγεσία των Αλβανών του Κοσόβου. Απίθανη θεωρείται, εντούτοις, η συναίνεση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και ο επικεφαλής συντονιστής του Βελιγραδίου για το Κοσσυφοπέδιο Νεμπόισα Κόβιτς, χαρακτήρισαν την έναρξη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πικρά διχασμένες εθνοτικές
ομάδες ως ένα δυνητικό σημαντικό βήμα προς μια διαρκή σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Αντιπρόσωποι της εξαμελούς διεθνούς Ομάδας Επαφής είχαν καλέσει νωρίτερα τις ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες, βήματα που έθεσαν ως όρο των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Ωστόσο, η έκκληση για μια συνάντηση ανάμεσα στον Μπόρις Τάντιτς και τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα θεωρείται απίθανο να γίνει πραγματικότητα, καθώς ο τελευταίος απορρίπτει κάθε σχετική πιθανότητα έως ότου το Κοσσυφοπέδιο
αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία.
Το Κόσοβο διοικείται από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1999 με το τελικό καθεστώς της επαρχίας να παραμένει ανεπίλυτο πρόβλημα. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί προσβλέπουν σε πλήρη ανεξαρτητοποίησή του, ενώ η σερβική πλευρά θέλει να διατηρήσει κάποιον, έστω και εθιμοτυπικό, έλεγχο επί της σερβικής αυτής επαρχίας.
Τρεις προηγούμενες προσπάθειες για την έναρξη απευθείας συνομιλιών απέτυχαν, καθώς η Αλβανική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο πραγματοποίησής τους, υποστηρίζοντας ότι θα ανέτρεπαν την εύθραυστη πολιτική ισορροπία στην περιοχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Βουλγαράκης κατά Μητσοτάκη για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή – «Το μεγαλύτερο ρουσφέτι ενός πρωθυπουργού…»
- Χαϊδάρι: Σκληρή μάχη για τη ζωή της δίνει η 13χρονη μαθήτρια – Έπαθε τέσσερις ανακοπές στο χειρουργείο
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Πού μπορούν να συναντηθούν οι δύο «αιώνιοι»
- Apple: Ο Τιμ Κουκ παραδίδει 4 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης μετά από 15 χρόνια
- Αταμάν: «Θα δώσουμε μάχη για να πάμε στο Final Four»
- Τρεις συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

