
Η περίμετρος της μέσης προγνωστικός δείκτης εκδήλωσης διαβήτη
Λονδίνο: Η περίμετρος της μέσης είναι μια καλή ένδειξη του κινδύνου αντίστασης στην ινσουλίνη που αντιμετωπίζει το άτομο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Η περίμετρος της μέσης είναι μια καλή ένδειξη του κινδύνου αντίστασης στην ινσουλίνη που αντιμετωπίζει το άτομο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Η περίμετρος της μέσης είναι ήδη ένας αναγνωρισμένος ανεξάρτητος παράγοντας πιθανής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά οι Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως όργανο μέτρησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 2.746 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 72 ετών που είχαν περίμετρο μέσης από 65 έως 120 εκατοστά. Μέτρησαν το ύψος τους, το βάρος, τη μέση, τα ισχία και πήραν δείγματα αίματος για να ελέγξουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Διαπίστωσαν ότι η περίμετρος της μέσης ήταν ο ισχυρότερος δείκτης αντίστασης στην ινσουλίνη. «Μια περίμετρο μέσης μικρότερη από 100 εκατοστά αποκλείει αυτομάτως το άτομο, ανεξαρτήτως φύλου από τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη», εξηγεί ο Δρ Χανς Γουάχρενμπεργκ που ηγήθηκε της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη δεν χρησιμοποιούν την ινσουλίνη σωστά. Ίσως τα επίπεδα του σακχάρου τους να είναι υψηλότερα του φυσιολογικού, αλλά όχι σε επίπεδο που να είναι ένδειξη προ-διαβήτη, στάδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ δεν παίρνουν αρκετή ή δεν χρησιμοποιούν σωστά την ινσουλίνη.
health.in.gr
- Αμετανόητος ο Γεωργιάδης, νέα ευθεία παρέμβαση στην ευρωπαϊκή εισαγγελία – Κάνει λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία
- Φαβορί ο Βεζένκοφ για το «Alphonso Ford Trophy»: Τι χρειάζονται οι Ναν και Χίφι (vids)
- Πέτσας: «Δεν θα ψηφίσω όλες τις άρσεις ασυλίας για τους βουλευτές της ΝΔ»
- Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους – Δείτε το ΦΕΚ
- Με επιτυχία οι δοκιμαστικές προσδέσεις στο λιμάνι της Τήνου
- Π. Μαρινάκης: Κατηγορεί την αντιπολίτευση για τοξικότητα και δικαιολογεί τον Λαζαρίδη
