Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χλαμύδια: Ένα ύπουλο αφροδίσιο

Χλαμύδια: Ένα ύπουλο αφροδίσιο

Πολύς κόσμος πιστεύει στο μύθο ότι, εάν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα το αντιληφθεί αμέσως. Η αντίληψη αυτή είναι, φυσικά, εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται και από την ταχύτατη εξάπλωση του ιού HIV, ο οποίος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Εκτός όμως από το AIDS, το σεξ χωρίς προφυλάξεις εγκυμονεί και άλλους κινδύνους που μπορεί να παραμείνουν για καιρό κρυφοί, προτού εκδηλωθούν στον οργανισμό συμπτώματα τα οποία, πολλές φορές, είναι σοβαρά. Τέτοιος κίνδυνος είναι τα χλαμύδια, ένα ύπουλο αφροδίσιο νόσημα, που βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πολύς κόσμος πιστεύει στο μύθο ότι, εάν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα το αντιληφθεί αμέσως. Η αντίληψη αυτή είναι, φυσικά, εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται και από την ταχύτατη εξάπλωση του ιού HIV, ο οποίος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Εκτός όμως από το AIDS, το σεξ χωρίς προφυλάξεις εγκυμονεί και άλλους κινδύνους που μπορεί να παραμείνουν για καιρό κρυφοί, προτού εκδηλωθούν στον οργανισμό συμπτώματα τα οποία, πολλές φορές, είναι σοβαρά. Τέτοιος κίνδυνος είναι τα χλαμύδια, ένα ύπουλο αφροδίσιο νόσημα, που βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Τι είναι και πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydia trachomatis και μεταδίδεται μέσω κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής συνουσίας με άτομο που είναι μολυσμένο. Καθώς η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική, είναι πιθανόν να έχετε μολυνθεί και να μην το γνωρίζετε.

Η νόσος εμφανίζεται κυρίως υπό τη μορφή πρωινής έκκρισης από την ουρήθρα του άντρα ή από τον κόλπο της γυναίκας. Το έκκριμα αυτό είναι ορώδες ή οροπυώδες, διαυγές ή ελαφρώς υποκίτρινο. Λερώνει τα εσώρουχα και στους άντρες εμφανίζεται με ελαφρά απόμυξη (πίεση) του πέους οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Συχνά, συνυπάρχει ένα ελαφρό αίσθημα κνησμού ή καύσου, καθώς και πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης. Αυτά τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, εμφανίζονται σε διάστημα μιας έως τριών εβδομάδων από τη μόλυνση.

Εάν δεν ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες και επιδιδυμίτιδα στους άνδρες, δύο πολύ σοβαρές ασθένειες. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου οδηγεί συχνά σε σχηματισμό συμφύσεων στις σάλπιγγες και, ακολούθως, σε απόφραξή τους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υπογονιμότητας ή εξωμήτριο κύηση (ανώμαλη εγκυμοσύνη εκτός της μήτρας, που καταλήγει σε αποβολή και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή της εγκύου).

Οι άνδρες που δεν ακολουθούν θεραπεία για τα χλαμύδια αντιμετωπίζουν οίδημα και πόνο στο όσχεο, δείγμα προέκτασης της μόλυνσης στους παρακείμενους ιστούς, π.χ. ορχεοεπιδιδυμίτιδα (φλεγμονή της επιδιδυμίτιδας και των όρχεων). Οι γυναίκες, με τον ίδιο μηχανισμό, μπορεί να εκδηλώσουν βαρθολινίτιδα (φλεγμονή των βαρθολίνιου αδένα). Εάν δεν υποβληθούν σε θεραπεία, είναι πιθανόν να οδηγηθούν στη στείρωση.

Το βακτήριο ευθύνεται, επίσης, για πυώδη επιπεφυκίτιδα, μέσω του πρωκτικού σεξ για φλεγμονές στο ορθόν, ενώ μέσω της στοματικής επαφής για μολύνσεις του φάρυγγα.

Επιπλέον, η μέλλουσα μητέρα που έχει εκτεθεί στο βακτήριο μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο νεογέννητό της την ώρα του τοκετού. Το νεογνό που εμφανίζει τη λοίμωξη ίσως αναπτύξει πνευμονία ή πυώδη επιπεφυκίτιδα, τα συμπτώματα των οποίων, στην πρώτη περίπτωση, γίνονται φανερά τρεις έως έξι εβδομάδες και, στη δεύτερη, δέκα μέρες μετά την επαφή με το μικρόβιο.

Μολονότι και οι δύο παθήσεις θεραπεύονται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, πολλοί γιατροί συστήνουν στις μέλλουσες μητέρες να εξεταστούν για χλαμύδια.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί

Ένα από τα προβλήματα διάγνωσης της νόσου είναι ότι πολλά από τα συμπτώματά της είναι κοινά με εκείνα της γονόρροιας· ορισμένες φορές, μάλιστα, ο πάσχων/πάσχουσα έχει τις δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα.

Προκειμένου να καταλήξει ο γιατρός στη διάγνωση, θα λάβει επίχρισμα από τον κόλπο ή το πέος και θα το στείλει προς ανάλυση. Παράλληλα, η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με απλό τεστ ούρων, για το οποίο δεν χρειάζεται πυελική εξέταση ή λήψη εκκρίματος από το πέος. Τα αποτελέσματα αυτού είναι, συνήθως, διαθέσιμα μέσα σε 24 ώρες.

Θεραπευτική μέθοδος

Η θεραπεία των χλαμυδίων γίνεται με φάρμακα της οικογένειας των μακρολίδων, όπως είναι η αζιθρομυκίνη (μονοήμερη θεραπεία), ή με τερακυκλίνες, όπως είναι η δοξυκυκλίνη (εβδομαδιαία θεραπεία). Αλλα φάρμακα που μπορεί να συστήσει ο θεράπων ιατρός είναι η ερυθρομυκίνη ή η οφλοξασίνη. Η πενικιλίνη, η οποία προσφέρει θεραπεία σε πολλά αφροδίσια νοσήματα, είναι εντελώς αναποτελεσματική στα χλαμύδια.

Τελευταία, οι επιστημονικές έρευνες εστιάζονται στη δημιουργία εμβολίου που θα προστατεύει από το νόσημα και στην παρασκευή κολπικών μικροβιοκτόνων.

Συνειδητοποιημένος ασθενής και υπεύθυνος εραστής

Εάν πάσχετε από χλαμύδια, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε την προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή, ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν στη μέση της θεραπείας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενοχλήσεις μία ή δύο εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε εκ νέου το γιατρό σας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσετε τον/την ερωτικό/ή σύντροφό σας ότι πάσχετε από τη νόσο, ώστε να υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τέλος, επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση.

Δεδομένου ότι μπορεί να είστε ασυμπτωματικός φορέας χωρίς να γνωρίζετε το πρόβλημά σας, εάν δεν παίρνετε τις αναγκαίες προφυλάξεις, θα μεταδώσετε πιθανώς το βακτήριο στον/στην ερωτικό/ή σύντροφό σας.

Εάν, προπάντων, δεν χαρακτηρίζεστε από μονογαμική στάση ζωής, καλό είναι να εξετάζεστε τακτικά για τυχόν ανίχνευση χλαμυδίων στον οργανισμό σας. Τέλος, ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα για χλαμυδιακή λοίμωξη είναι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών.

health.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024