Παλαιστινιακή αντίδραση στη διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ
Εν μέσω ελπίδων για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας, το Ισραήλ «πυροδοτεί» το κλίμα με προωθούμενη ανέγερση 3.500 νέων κατοικίων μεταξύ Δ.Όχθης και ανατολικής Ιερουσαλήμ. Έντονη παλαιστινιακή αντίδραση στο σχέδιο εδραίωσης του ελέγχου της Ιερουσαλήμ.
Εν μέσω ελπίδων για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας κατόπιν της συμφωνίας εκεχειρίας, το Ισραήλ «πυροδοτεί» το κλίμα με προωθούμενη ανέγερση 3.500 νέων κατοικίων στην κατεχόμενη Δ.Όχθη. Έντονη παλαιστινιακή αντίδραση στα σχέδια Σαρόν με στόχο την εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου στην ιερουσαλήμ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση Σαρόν θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία μέσω των σχεδίων οικοδόμησης κατοικιών μεταξύ του οικισμού Μααλέχ Αντουμίμ και της αραβικής Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «οδικό χάρτη».
Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει «πάγωμα» της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, ο ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει πέρυσι ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους (περιλαμβανομένης της απόσυρσης από τη Γάζα).
Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για την ανέγερση των νέων κατοικιών ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
«Διευρύνοντας τους οικισμούς στη Δ.Όχθη, το Ισραήλ δίνει την εντύπωση ότι έχει στόχο να ανταλλάξει τη Γάζα με ένα μεγαλύτερο Ισραήλ» δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Συντονισμού Γκασάν αλ Χατίμπ. «Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες της παραβίασης του οδικού χάρτη» προσέθεσε.
Ακολούθως, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η ισραηλινή απόφαση υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να καθορίσει την τύχη της Ιερουσαλήμ, επιβάλλοντας τετελεσμένα γεγονότα με τους οικισμούς των εποίκων και το τείχος» επισήμανε.
«Ρωτάμε το Κουαρτέτο και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους: Πως προωθείται η ιδέα των δύο κρατών και η εδραίωση της ειρήνης όσο συνεχίζεται η κατασκευή οικισμών εποίκων και του Τείχους;» συνέχισε ο Σαέμπ Ερεκάτ.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν: «Αναμένουμε από το Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του οδικού χάρτη»…