Το «όχι» στο ευρωσύνταγμα οδηγεί σε αποχώρηση από την ΕΕ, δηλώνει ο Δανός πρωθυπουργός
Η Δανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν πει «όχι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Η Δανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν πει «Όχι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
«Δεν μπορούμε να βγούμε μία ακόμη φορά από μια τέτοια κατάσταση με εξαιρέσεις. Η μοναδική και τελευταία πιθανή εξαίρεση θα ήταν η έξοδος από την ΕΕ» τονίζει στις δηλώσεις του στη συντηρητική εφημερίδα και καταλήγει: «Η Δανία έχει εξασφαλίσει ήδη εξαιρέσεις για το ευρώ, για την κοινή αμυντική πολιτική, καθώς και στους τομείς της εσωτερικής πολιτικής και της δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να φανταστώ νέες εξαιρέσεις».
Οι Δανοί θα κληθούν να τοποθετηθούν απέναντι στο σχέδιο της ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης σε δημοψήφισμα που έχει ορισθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου.
«Το ναι πλειοψηφεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά με τους Δανούς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις» παρατηρεί ο Δανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
Το 1992 οι Δανοί είχαν απορρίψει σε δημοψήφισμα τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το 2000 το ευρώ.
Την περασμένη Δευτέρα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten έδειχνε ότι 46% των Δανών είναι ακόμα αναποφάσιστοι, 33% τάσσονται υπέρ του «ναι» και 21% υπέρ του «όχι».
Τα πέντε από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της Δανίας τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, με εξαίρεση το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και την Ενωτική Λίστα (πρώην κομμουνιστές).