Απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας
Απόπειρας δολοφονίας επέζησε ο επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Ρωσίας (UES) και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990. Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού και σφαίρες κατά του οχήματος του Ανατόλι Τσουμπάις.
51
Απόπειρας δολοφονίας επέζησε ο επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Ρωσίας (UES) και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990. Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού και σφαίρες κατά του οχήματος του Ανατόλι Τσουμπάις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ εις βάρος του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Ανατόλι Τσουμπάις στο γραφείο του στη Μόσχα, πυροδοτώντας ταυτόχρονα εκρηκτικό μηχανισμό.
«Όλα είναι εντάξει. Ο Τσουμπάις βρίσκεται στο γραφείο του. Το αυτοκίνητό του δέχθηκε βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς τη στιγμή που έβγαινε από τη λεωφόρο Μινσκ» δήλωσε στο Reuters. ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της UES Αντρέι Τραπέζνικοφ.
Ο επικεφαλής της ενεργειακής εταιρείας της Ρωσίας έχει διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ διαδραμάτισε τον κύριο ρόλο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του ΄90, επισημαίνει το BBC.
Παράλληλα, είχε ηγηθεί της επιτυχούς εκστρατείας επανεκλογής του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν το 1996. Ανέλαβε επικεφαλής της Unified Energy System (UES) το 1998.
Υπόνοιες για τους δράστες
Στα πρώτα σχόλιά του κατόπιν της δολοφονικής απόπειρας ο Ανατόλι Τσουμπάις δήλωσε ότι «καταλαβαίνει αρκετά καθαρά ποιιος μπορεί να οργάνωσε την επίθεση» κατά της ζωής του, ωστόσο προχώρησε περαιτέρω.
«Το σημαντικό που μπορώ να πω σήμερα είναι πως ό,τι έκανα μεταρρυθμίζοντας το ενεργειακό σύστημα της χώρας, συνενώνοντας τις δημοκρατικές δυνάμεις, θα συνεχίσω να το κάνω με διπλάσια δύναμη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442