Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια για προώθηση του ελληνικού σχεδίου για το Κόσοβο

Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια για προώθηση του ελληνικού σχεδίου για το Κόσοβο

Σε μία προσπάθεια να στηρίξει διπλωματικά το ελληνικό σχέδιο για το Κόσοβο, ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για διήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια. Το σχέδιο, όμως, έχει αντιμετωπιστεί επιφυλακτικά τόσο από την πλευρά του Βελιγραδίου όσο και των Κοσοβάρων.

28

Σε μία προσπάθεια να παίξει και πάλι η Ελλάδα ρόλο στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει στην περιοδεία του να στηρίξει διπλωματικά το ελληνικό σχέδιο για το Κόσοβο, το οποίο όμως έχει αντιμετωπιστεί ήδη με αρνητικό τρόπο τόσο από την πλευρά του Βελιγραδίου όσο και των Κοσοβάρων.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε προ του πολέμου, πως πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ώστε και οι Σέρβοι του Κοσόβου και οι Αλβανοί της Σερβίας να μην κινδυνεύουν, καθώς και ότι αποκλείονται οι εκδοχές της διάσπασης, της διχοτόμησης και της προσάρτησης, μερικής ή γενικής.

Το γεγονός ότι στο ελληνικό σχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην επισημοποίηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Πρίστινα, η οποία υποστηρίζει ότι η πρόταση του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι σερβόφιλη.

Oι Κοσοβάροι υποστηρίζουν επιπλέον ότι το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε χωρίς να υπάρξει καμιά διαβούλευση μαζί τους, μολονότι αξιωματούχοι της Αθήνας είχαν επισκεφθεί προ καιρού την περιοχή.

Αντιστοίχως το Βελιγράδι είναι ενοχλημένο διότι δεν υιοθετείται η απαίτησή του για επιστροφή στο πρότερο καθεστώς -απαίτηση, όμως, την οποία ουδείς στη διεθνή κοινότητα συζητά πλέον.

Το πρόγραμμα

Η περιοδεία Καραμανλή ξεκινά από την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Κροατία, όπου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον ομόλογό του Ι.Σαναντέρ.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συνατηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Τάντιτς αλλά και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Τζουκάνοβιτς.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Κοστούνιτσα και θα αναχωρήσει για την Πρίστινα για να επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ).

Στη συνέχεια θα έχει κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου κ. Ρουγκόβα και τον πρωθυπουργό Χαραντινάι, αλλά και την ηγεσία των Σέρβων του Κοσόβου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024