Σάββατο 18 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Η ΝΔ καλλιεργεί κλίμα μπερλουσκονισμού, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου

Η ΝΔ καλλιεργεί κλίμα μπερλουσκονισμού, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι η ΝΔ προωθεί συνειδητά την ιδεολογία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο μπερλουσκονισμός και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα.

53

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι η ΝΔ προωθεί συνειδητά την ιδεολογία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο μπερλουσκονισμός και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Γ.Παπανδρέου επισημαίνει με αφορμή τα κρούσματα διαφθοράς σε Δικαιοσύνη, Εκκλησία: «Τη δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα… Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν τα παίρνουν όλοι. Στην Ιταλία η ταυτόχρονη κρίση στη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, την πολιτική οδήγησε στον μπερλουσκονισμό». Παραδέχεται ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ «ίσως τα αντανακλαστικά να μην ήταν όσο έπρεπε δυνατά», αλλά υπογραμμίζει ότι είναι «άλλο πράγμα η αυτοκριτική και άλλο πράγμα ο μηδενισμός και η ισοπέδωση».

Για την κυβέρνηση λέει: «Είναι αναξιόπιστη, κομματικοποιεί το κράτος πέραν κάθε φαντασίας και η πολιτική της φέρνει την ύφεση και την ανασφάλεια, ενώ ο λόγος του πρωθυπουργού διακρίνεται από την ασυνέπεια».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση: «Αντί της αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων, των καθημερινών προβλημάτων, δημιουργούν καινούρια. Και γίνεται συνείδηση ακόμα και σε ψηφοφόρους της ΝΔ ότι ο προεκλογικός λόγος του κ. Καραμανλή ήταν παραπλανητικός. Αυτός δεν είναι αντιπολιτευτικός ισχυρισμός, είναι γεγονός και είναι πλέον αυταπόδεικτο. Σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης γίνεται η αναξιοπιστία. Εκανε προεκλογικά σημαία τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση. Σήμερα κομματικοποιεί το κράτος πέραν κάθε φαντασίας. Ο κ. Καραμανλής προεκλογικά, έκανε σημαία του την καθημερινότητα. Σήμερα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την ανεργία;»

» Ποια είναι η βελτίωση στην καθημερινότητα του πολίτη; Κανείς πολίτης δεν μπορεί να πει ότι είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι έναν χρόνο πριν. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι πλέον φανερές. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει τη μάχη για τα συμφέροντα ορισμένων εφοπλιστών εναντίον του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για τους αγρότες. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν γίνει η ακρίβεια και η ανεργία. Ολοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση της οικονομίας, τη στασιμότητα στα εισοδήματα, την κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, την αναστροφή της αναπτυξιακής πορείας και την αύξηση της ανεργίας. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τις κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού που επιχειρεί κατά σύστημα η κυβέρνηση», λέει.

Ο Γ.Παπανδρέου συνεχίζει, δε, λέγοντας: «Αντί μιας πορείας προς τα εμπρός, ακόμα και διορθωτικής της προηγούμενης πορείας μας -κάτι λογικό για κάθε νέα κυβέρνηση, ακόμα και του ίδιου κόμματος- η κυβέρνηση Καραμανλή απλώς αρέσκεται να ψάχνει για ευθύνες. Να κατηγορεί. Να κατεδαφίζει. Να ψάχνει άλλοθι για να δικαιολογεί την παρουσία της στους υπουργικούς θώκους αντί να εφαρμόζει αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σκεφτείτε την εμπιστοσύνη και το κύρος που είχε η Ελλάδα διεθνώς προ δέκα μηνών. Σκεφτείτε την ψυχολογία της χώρας μας και διεθνώς για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ειρήνης, των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα υπάρχει διεθνώς η καταρράκωση του κύρους μας και, στην Ελλάδα, η ψυχολογία μιας μόνιμης ανασφάλειας. Ποιος θα επενδύσει στη χώρα μας;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει για τα φαινόμενα διαφθοράς: «Στην αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο διαφθοράς, αλλά, αν αδικήσουμε τον αθώο, τον νοικοκύρη, τον σωστό επιχειρηματία, τον σωστό υπάλληλο, τον σωστό δημοσιογράφο, τον σωστό εκδότη, τον σωστό δικαστή, τον σωστό ιερέα, τον σωστό συνδικαλιστή, τον σωστό φορολογούμενο, τον σωστό αστυνομικό, τον σωστό στρατιωτικό, τον σωστό πολιτικό, αδικούμε την κοινωνία μας. Χάνουμε το σωστό παράδειγμα. Απαξιώνεται ο ελληνισμός, χάνουμε το φρόνημά μας. Και αδικείται αυτός που πάλεψε όλη του τη ζωή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτεία. Εκφράσεις όπως όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα παίρνουν, είναι επικίνδυνες και δημιουργούν το υπόβαθρο για ακραίες επιλογές και οπισθοδρόμηση».

» Δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν τα παίρνουν όλοι. Υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι, δημιουργικοί. Γι αυτό τον λόγο η λογική της ισοπέδωσης και της απαξίωσης των πάντων που έχει εισαγάγει η ΝΔ είναι επικίνδυνη και καταστροφική για το πολίτευμά μας. Είναι μια λογική που εισάγει για να συγκεντρώσει εξουσία. Τη δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα. Στην Ιταλία, η ταυτόχρονη κρίση στη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, την πολιτική οδήγησε στον μπερλουσκονισμό».

Και υπογραμμίζει: «Φοβάμαι ότι, σήμερα, η ΝΔ προωθεί συνειδητά την ίδια ιδεολογία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο μπερλουσκονισμός. Θεωρεί ότι την εξυπηρετεί όλη αυτή η συζήτηση γιατί μεταθέτει στο μέλλον τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και την πολιτική της. Θεωρεί ότι την εξυπηρετεί, για να υλοποιήσει την επιθυμία της για τον πλήρη, τον απόλυτο έλεγχο του πολιτικού συστήματος και του δημόσιου βίου».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά, ο Γ.Παπανδρέου σημειώνει: «Απέναντι στη συντηρητική στροφή που επιχειρεί η ΝΔ πρέπει να προτάσσουμε ένα άλλο, προοδευτικό, πλαίσιο. Απέναντι στα κλειστά συστήματα πρέπει να προτάξουμε συστήματα ανοιχτά, συστήματα διαφανή, με διαδικασίες ελέγχου και κυρίως με λογοδοσία στην κοινωνία. Πρέπει και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πατερναλιστική λογική της ΝΔ, η οποία μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο κρατισμό, στον κομματισμό και τη συναλλαγή».

» Η λογική αυτή θα εγκλωβίσει την κοινωνία μας, θα φυλακίσει τις παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις, θα μας γυρίσει στο παρελθόν. Η απάντηση δεν είναι ο αυταρχισμός. Η απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική λογοδοσία. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς προωθούμε με την ανασυγκρότησή μας τη δημιουργία ενός ισχυρού, αλλά ανοιχτού, δημοκρατικού, συμμετοχικού κόμματος», επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Απριλίου 2026
Cookies