
Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη
Σε εφέτη ανακριτή, αντί εισαγγελέα πρωτοδικών, αναθέτει ο Αρειος Πάγος τις ανακρίσεις για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Μία ακόμα παραπομπή δικαστικού, της πρόεδρου Πρωτοδικών Χανίων, με το ερώτημα της απόλυσης.
28
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Α.Πλωμαρίτη να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου οι ανακρίσεις για την υπόθεση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη να ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή και οι δίκες να γίνουν στο Εφετείο Αθηνών.
Αυτό έγινε λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων, αλλά και για να επισπευσθούν οι ανακρίσεις, όπως επισημαίνει ο Λινός στη σχετική εντολή του. Κατόπιν αυτών, οι δικογραφίες δεν θα σταλούν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά στον εφέτη ανακριτή που θα οριστεί.
Παράλληλα, ο Λινός ζήτησε να τοποθετηθεί επίκουρος εισαγγελέας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά που διεξάγει τις ανακρίσεις και ο οποίος (επίκουρος) θα έχει το βαθμό του εισαγγελέα εφετών.
Νέα παραπομπή δικαστικού
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κάπος, έστειλε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης ένα ακόμη δικαστικό λειτουργό, την πρόεδρο Πρωτοδικών Χανίων Φωτεινή Κελαδίδου, η οποία είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά και κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Στην πρόεδρο Πρωτοδικών αποδίδεται υπηρεσιακή ανεπάρκεια και παντελής έλλειψη δικαστικού ήθους, με αποτέλεσμα να μην είναι χρήσιμη για την υπηρεσία η παραμονή της καθώς προσβάλει το κύρος της Δικαιοσύνης.
Την ερχόμενη Τρίτη έχει κληθεί σε απολογία στα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος. Στο μικροσκόπιο του πειθαρχικού ελέγχου έχουν μπει ακόμα εννέα δικαστικοί λειτουργοί που εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΑΑΔΕ: Σε φοροελεγκτικό κλοιό η αγορά ακινήτων – Τι ψάχνουν οι ελεγκτές
- Ψαλίδι έως 22% στις συντάξεις αλλά και στα αναδρομικά
- Μιανμάρ: Ανακαλύφθηκε ρουμπίνι 11.000 καρατιών – «Εξαιρετικά μεγάλο, σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί» (εικόνα)
- Δανία: Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Πλήγμα για τη Φρεντέρικσεν
- Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
- Ανοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2026
