Παλαιστινιακό κράτος έως το 2009 βλέπει ο Μπους – Ετοιμάζεται συνάντηση Σαρόν με Αμπάς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους δήλωσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων ετών. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζουν συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους δήλωσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων ετών. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζουν συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια: «Είναι κατανοητό ότι μπορεί να συμβεί πριν από τότε [2009], εάν υπάρχει ακλόνητη δέσμευση. Και φαίνεται ότι υπάρχει».
«Είμαστε στον οδικό χάρτη. Και υπάρχουν υποχρεώσεις και για τις δύο πλευρές, καθώς προχωρούμε στο μονοπάτι προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους» σημείωσε ο Μπους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε στο CNN ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του Κοντολίζα Ράις «θα επισκεφθεί σύντομα» την περιοχή και πιθανότατα θα πιέσει τους Παλαιστίνιους «να κάνουν αυτό που πρέπει».
Ο Σιλβάν Σαλόμ ανέφερε: «Εάν ο Αμπάς είναι έτοιμος να λάβει τη στρατηγική απόφαση να πολεμήσει τους τρομοκράτες και να τους εξαρθρώσει, τότε πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για μια συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς».
Επαφές για συνάντηση κορυφής
Το θέμα της διεξαγωγής συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητούν τα τελευταία 24ωρα οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.
Για την προετοιμασία της σύσκεψης συναντήθηκαν την Τετάρτη ο συνεργάτης του Σαρόν Ντοβ Βάισγκλας και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ και οι επαφές θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν Ραανάν Γκισίν επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται συνάντηση κορυφής, ωστόσο επισήμανε ότι η βασική ανησυχία του Ισραήλ είναι ο τομέας της ασφάλειας και το να συνεχίσουν οι Παλαιστίνιοι να κάνουν βήματα για τον τερματισμό της βίας και της τρομοκρατίας.
Πάντως, η άλλη πλευρά θα επιθυμούσε να μπουν στην ατζέντα άλλα ζητήματα, όπως η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και ο τερματισμός της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους.
Εύθραυστη ισορροπία
Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ανησυχία του για τη διενέργεια επιχείρησης για τη σύλληψη υπόπτων στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, την Τετάρτη. Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν 24χρονο και τραυμάτισε σοβαρά δύο άλλους.
«Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν αυτές τις επιχειρήσεις. Ξέρουν ότι έχουμε αναλάβει εξ ολοκλήρου τη δέσμευση να επιβάλλουμε την ηρεμία και πρέπει να είναι υπεύθυνοι. Πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις για να μην καταστρέψουν την προσπάθειά μας» τόνισε ο Αμπάς.
Στη Γάζα, μασκοφόροι Παλαιστίνιοι που δήλωσαν μέλη της οργάνωσης Αλ Ακσά απείλησαν να αρχίζουν εκ νέου επιθέσεις, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει εντός 24 ωρών τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του Ισραήλ ειπώθηκε ότι ο 24χρονος Παλαιστίνιος σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας, την οποία θα πραγματοποιούσε μια γυναίκα στην πόλη Κφαρ Σάμπα.
Την εύθραυστη ισορροπία στη Μ.Ανατολή απείλησε ένα ακόμη γεγονός την Τετάρτη: Μια μικρή Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην νότια Γάζα, μετά την εκτόξευση ρουκέτας προς το Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.