Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Αεροπορική επίθεση των Φιλιππίνων εναντίον συνεργατών της Αλ-Κάιντα

Αεροπορική επίθεση των Φιλιππίνων εναντίον συνεργατών της Αλ-Κάιντα

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων εξαπέλυσαν το πρωί της Πέμπτης αεροπορικές επιδρομές σε μια απρόσιτη περιοχή όπου πιστεύεται ότι συναντώνταν ηγέτες των εξτρεμιστικών οργανώσεων Τζεμάα Ισλαμίγια και Αμπού Σαγιάφ, οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

36

Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων εξαπέλυσαν το πρωί της Πέμπτης αεροπορικές επιδρομές σε μια απρόσιτη περιοχή όπου πιστεύεται ότι συναντώνταν ηγέτες των εξτρεμιστικών οργανώσεων Τζεμάα Ισλαμίγια και Αμπού Σαγιάφ, οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε βαλτώδη περιοχή στο Μπουτιλάν, κοντά στην πόλη Ντάτου Πιάνγκ, 930 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα, όπου δεν μπορούσαν να κινηθούν οι επίγειες δυνάμεις, ανακοίνωσε Φιλιππινέζος στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Αεροσκάφη OV-10 και οπλισμένα ελικόπτερα MG-520 βομβάρδισαν τις θέσεις των ανταρτών, έπειτα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι στην περιοχή συναντώνταν ο ηγέτης της Αμπού Σαγιάφ Καντάφι Τζαντζαλάνι, τρία μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια και τρία μέλη του αυτονομιστικού ισλαμικού κινήματος Μόρο.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει αναφορές γιά θύματα, αλλά οι χερσαίες δυνάμεις χτενίζουν την περιοχή» δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντομίνγκο Τουτάαν.

Η Αμπού Σαγιάφ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι περισσότερη γνωστή από επιθέσεις κατά χριστιανών και ξένων στις Φιλιππίνες την τελευταία δεκαετία. Η Ουάσινγκτον και η Μανίλα συνδέουν την οργάνωση με την Αλ Κάιντα.

Παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη ΝΑ Ασία θεωρείται και η Τζεμάα Ισλαμίγια, στην οποία αποδίδεται η βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002 όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των ανταρτών που κρύβονται στο Μπουτιλάν είναι και δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Μπαλί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies