Σάββατο 18 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Οι δήμοι «παγώνουν» τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους

Οι δήμοι «παγώνουν» τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους

Να καλέσει όλους τους δήμους της χώρας να «παγώσουν» περίπου 12.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης, καθώς η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να καλυψει το σύνολο της δαπάνης από τον προϋπολογισμό, αποφάσισε η ΚΕΔΚΕ.

53

Να καλέσει όλους τους δήμους της χώρας να «παγώσουν» τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης, καθώς η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να καλυψει το σύνολο της δαπάνης από τον προϋπολογισμό, αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, την Πέμπτη, νέα εμπλοκή σημειώνεται στο θέμα της πρόσληψης περίπου 12.000 ατόμων που θα απασχοληθούν στους δήμους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, μετά την απόφαση της ΚΕΔΚΕ να καλέσει όλους τους δημάρχους της χώρας να παγώσουν -προς το παρόν τουλάχιστον- τις σχετικές διαδικασίες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην καλύψει το σύνολο της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτοχρόνως, η ΚΕΔΚΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά για εφέτος, οι προσλήψεις που θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2005 να μετατεθούν για την 1η Μαΐου 2005 και οι συμβάσεις που θα υπογραφούν να έχουν οκτάμηνη και όχι δωδεκάμηνη διάρκεια.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, μετά τη γνωστοποίηση από τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών Αθ.Νάκο της δαπάνης που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τη μερική απασχόληση, αποφάσισε να παγώσει στην πράξη τη σχετική διαδικασία αν η κυβέρνηση δεν διαθέσει στους δήμους επιπλέον 40 εκατ. ευρώ.

«Από το έγγραφο του υπουργείου» αναφέρεται σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο της ΚΕΔΚΕ προς τους δημάρχους όλης της χώρας «προκύπτει ότι τα 2/3 της δαπάνης για την πρόσληψη 12.000 μερικώς απασχολουμένων στους δήμους θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 1/3 από τους OΤΑ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος για κάθε μερικώς απασχολούμενο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογίσει το υπουργείο, το οποίο δεν έχει συμπεριλάβει την προϋπηρεσία και διάφορα επιδόματα. Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ καλεί τους δήμους όλης της χώρας να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης, αφού στους προϋπολογισμούς του 2005 δεν έχουν εγγραφεί τα επιπλέον ποσά.

Παράλληλα ζητεί από την κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο των δαπανών (περίπου 120 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για το 2005 προτείνει η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης να είναι οκτάμηνη (από 1ης Μαΐου 2005), με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα διατεθούν και τα 80 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι απαιτούμενες δαπάνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Απριλίου 2026
Cookies