Η Airbus παρουσιάζει το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου
Η επίσημη παρουσίαση του A380 της Airbus, που εκθρονίζει το Boeing 747 ως το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Γαλλία με την παρουσία τεσσάρων Ευρωπαίων πρωθυπουργών. Ο διώροφος γίγαντας κόστισε 11 δισ. δολάρια.
Η επίσημη παρουσίαση του A380 της Airbus, που εκθρονίζει το Boeing 747 ως το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Γαλλία με την παρουσία τεσσάρων Ευρωπαίων πρωθυπουργών.
Η Airbus ελπίζει τώρα ότι θα δεχθεί αρκετές παραγγελίες ώστε να αποσβέσει την επένδυση των 11 δισ. δολαρίων και να ανταγωνιστεί τη Boeing.
To διώροφο A380 διαθέτει 555 καθίσματα στη συνήθη διάταξη, ενώ ο μέγιστος αριθμός θέσεων φτάνει τις 840. Το Boeing 747, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960, μπορεί να μεταφέρει από 416 έως 524 επιβάτες. Το A380 έχει επίσης μεγαλύτερο άνοιγμα πτερύγων (79,8 αντί για 64,4 μέτρα) και μεγαλύτερο μήκος (73 αντί για 70,7 μέτρα).
Η Airbus έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες για 149 τέτοια αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και 22 μεταγωγικά, σε 14 εταιρίες. Η εταιρεία χρειάζεται να εξασφαλίσει συνολικά 250 παραγγελίες ώστε να έχει κέρδος. Ελπίζει πάντως ότι η παραγωγή θα υπερβεί τα 750 αεροσκάφη ενώ στους πελάτες ενδέχεται να περιληφθεί σύντομα και η Κίνα.
Οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να γίνουν την άνοιξη του 2006 και η πρώτη εταιρία που θα το παραλάβει είναι η Singapore Airlines.
Η Airbus είναι μια κοινοπραξία της εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) και της BAE Systems. Όπως σχολιάζει το BBC, για την ανάπτυξη του Α380 η εταιρεία είχε οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και άλλων χωρών, υπό τη μορφή αμφιλεγόμενων δανείων με γενναιόδωρους όρους.
H ευρωπαϊκή Αirbus επέλεξε να σχεδιάσει ένα τεράστιο αεροσκάφος που θα ρίξει τις τιμές των εισιτηρίων στους κυριότερους παγκόσμιους προορισμούς, ενώ η αμερικανική Βοeing ανέπτυξε το μικρό και ευέλικτο 7E7 Dreamliner, που θα παραδοθεί το 2006 και θα πετά απευθείας σε μικρότερους προορισμούς. Αγνωστο παραμένει ποια τακτική θα αποδειχθεί πιο κερδοφόρος.
Στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης παρέστησαν οι αρχηγοί των κρατών της κοινοπραξίας της Airbus, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, όπως επίσης και 5000 προσκεκλημένοι.
Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του Α380 θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.