36

Ένα από τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα γεώτρησης στην Ανταρκτική έφτασε τον τελικό στόχο του σε βάθος 3.270,2 μέτρων. Ο τελευταίος πυρήνας πάγου που ανασύρθηκε έχει ηλικία 900.000 ετών και πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο δείγμα πάγου. Στο εσωτερικό του οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Όπως εξηγεί ανακοίνωση του πανεπιστημίου, καθώς ο πάγος σχηματίζεται στην επιφάνεια της Ανταρκτικής παγιδεύει μέσα του φυσσαλίδες αέρα, οι οποίες παραμένουν αναλοίωτες στην πορεία του χρόνου και αποκαλύπτουν στους επιστήμονες τη σύσταση της ατμόσφαιρας πριν από χιλιάδες χρόνια.

Τα ειδικά γεωτρύπανα του προγράμματος EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica ή Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πυρήνων Πάγου της Ανταρκτικής) έφτασαν στις 21 Δεκεμβρίου μόλις πέντε μέτρα πάνω από το πετρώδες υπόστρωμα του Θόλου Γ στο κεντρικό υψίπεδο της ανατολικής Ανταρκτικής.

Άκριβώς πάνω από το πετρώδες υπόστρωμα ο πάγος περιοδικά λιώνει, και οι ερευνητές αποφάσισαν να τερματίσουν τη γεώτρηση για να μη μολύνουν τα υπόγεια ύδατα με μικρόβια της επιφάνειας.

Μια δεύτερη γεώτρηση, στο Ντρόνινγκ Μποντ Λαντ της Ανταρκτικής, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Το πρόγραμμα EPICA ξεκίνησε το 1996 με τη συμμετοχή δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην πορεία του προγράμματος, οι ερευνητές δημοσίευσαν στο Nature, πέρυσι τον Ιούνιο, έρευνα που περιγράφει τις κλιματικές μεταβολές στην Ανταρκτική τα τελευταία 740.000 χρόνια. Το νέο δείγμα πάγου αναμένεται να επεκτείνει το διάστημα αυτό στα 900.000 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας