Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Εκλογές την Κυριακή στα Παλαιστινιακά Εδάφη για τον διάδοχο του Αραφάτ

Εκλογές την Κυριακή στα Παλαιστινιακά Εδάφη για τον διάδοχο του Αραφάτ

Ανοιξαν την Κυριακή το πρωί στα Παλαιστινιακά Εδάφη οι κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Αραφάτ. Νωρίς άσκησε το εκλογικό του καθήκον ο επικρατέστερος υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς. Σε κατάσταση συναγερμού οι ισραηλινές Αρχές, στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώνεται η διαδικασία.

30

Ανοιξαν την Κυριακή το πρωί στα Παλαιστινιακά Εδάφη οι κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Αραφάτ. Νωρίς το πρωί άσκησε το εκλογικό του καθήκον ο επικρατέστερος υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνοντας αισιόδοξος για την όλη διαδικασία.

«Η προσέλευση στις κάλπες είναι ιδιαίτερα υψηλή. Υπάρχουν εμπόδια, ωστόσο, η βούληση του λαού να προχωρήσει μπροστά είναι ισχυρότερη» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι δήλωσε: «Η εικόνα που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι στην περιοχή υπάρχει μία μόνο δημοκρατία και αυτή είναι του Ισραήλ. Ο παλαιστινιακός λαός λέει σήμερα όχι. Είμαστε και εμείς δημοκρατικός λαός.»

Πάντως, το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν επίθεση με πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μετέδωσε ότι στο μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ επικράτησε ένταση, όταν οι Ισραηλινοί δεν επέτρεψαν σε 500 περίπου ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Συνολικά 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις πρώτες από το 1996 εκλογές.

Η διαδικασία επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), ωστόσο μετά από απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στη Ραμάλα, οι κάλπες θα κλείσουν δύο ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, Μπαχρ αλ Μπακρ, η απόφαση για τη δίωρη παράταση ελήφθη «λόγω των εμποδίων που θέτουν οι Ισραηλινοί, ιδιαίτερα των στρατιωτικών σημείων ελέγχου που δεν απομακρύνθηκαν κατά παράβαση των όσων συμφωνήσαμε με την ισραηλινή πλευρά».

Νωρίτερα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μαχμούντ Αμπάς είχε καταγγείλει την κεντρική εκλογική επιτροπή για «σοβαρά σφάλματα», κατηγορώντας την ότι εμποδίζει πολλούς Παλαιστινίους να ψηφίσουν.

Πάντως ο Μισέλ Ροκάρ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας που βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη ως παρατηρητής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν παρατηρηθεί μόνο ήσσονος σημασίας παρατυπίες κατά την ψηφοφορία.

Νωρίτερα, η Κύπρια βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία αποτελεί μέλος ομάδας διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε τηλεφωνικώς ότι οι Ισραηλινοί δεν επέτρεψαν σε κανένα να εισέλθει από το σημείο ελέγχου Αλ Φα στον οικισμό Ελ Μουαζί στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή μετά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Αραφάτ.

«Με καλή θέληση και με μια καλή ηγεσία επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής είναι καιρός να προωθήσουμε τον οδικό χάρτη» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας εντός του 2005.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies