Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Την άμεση οικονομική ενίσχυση των θυμάτων στην ΝΑ Ασία ζητά ο Κ.Ανάν

Την άμεση οικονομική ενίσχυση των θυμάτων στην ΝΑ Ασία ζητά ο Κ.Ανάν

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καταβάλλοντας άμεσα οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων, απηύθυνε ο Κ.Ανάν στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στη Τζακάρτα για τη βοήθεια στις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας. Το τελικό ανακοινωθέν.

43

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καταβάλλοντας άμεσα οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων, απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης στη Τζακάρτα για τη βοήθεια στις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας.

«Η παροχή βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο και όλα τα έθνη πρέπει αμέσως να δώσουν τα χρήματα για τα οποία δεσμεύθηκαν» δήλωσε ο Κ.Ανάν, προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις μπορεί να αθετηθούν, κάτι που έχει συμβεί σε προηγούμενες καταστροφές, όπως μετά τον σεισμό στο Ιράν, όπου από τα 750 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα να δώσει, τελικώς έχουν διατεθεί μόλις 13 εκατ. ευρώ!

Η διευρυμένη σύνοδος κορυφής, στην οποία μετέχουν ηγέτες από την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπρόσωποι του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, στη Τζακάρτα της Ινδονήσιας, που μετρά περισσότερους από 94.000 νεκρούς. Πριν την έναρξή της, οι συμμετέχοντας τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Την ώρα που η οικονομική βοήθεια προς τις πληγείσες χώρες, για την οποία η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί, φτάνει τα 4 δισ. δολάρια, ο Κόφι Ανάν κάλεσε τα κράτη να διοχετεύσουν άμεσα 1 δισ. δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να προσφερθεί κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη στην Ινδονησία, στις Μαλδίβες, στη Σρι Λάνκα, στις Σεϋχέλλες και στη Σομαλία. Στους επόμενους έξι μήνες θα χρειαστούμε 977 εκατ. δολάρια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες περίπου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των θυμάτων στην Ασία και την Αφρική θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 150.000, όμως ο ακριβής αριθμός δεν θα γίνει ποτέ γνωστός.

«Ολόκληρες κοινότητες έχουν αφανιστεί» συμπλήρωσε ο Κ.Ανάν, ζητώντας την άμεση εγκατάσταση στον Ινδικό Ωκεανού του ηλεκτρονικού συστήματος που προειδοποιεί για την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική, αλλά και σε άλλες χώρες έχουν υποστεί αφάνταστα τραύματα -σωματικά και ψυχολογικά- και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν. Οικογένειες έχουν διαλυθεί. Η καταστροφή ήταν τόσο σκληρή, τόσο γρήγορη και τόσο μεγάλης διάστασης, που ακόμα δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε» προσέθεσε, αξιώνοντας οι δωρεές της διεθνούς κοινότητας να «μεταφραστούν» γρήγορα σε χρήμα. «Δίνουμε μάχη ενάντια στο χρόνο» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιοντχογιόνο έκανε λόγο για τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ανθρώπινη μνήμη. «Η ανταπόκρισή μας σε αυτή την πρωτοφανή καταστροφή πρέπει να είναι το ίδιο πρωτοφανής» είπε, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωση του Κόφι Ανάν. «Η πρόληψη και εγκατάσταση συστημάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να προστατευθούμε και να μην είμαστε τόσο ευάλωτοι» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, όπου πάνω από 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επίσης, ο ομόλογός του της Σρι Λάνκα, Λακσμάν Καντιργκαμάρ, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους της χώρας και για την καλύτερη πρόσβασή των προϊόντων της στις αγορές των προηγμένων χωρών.

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια

Λίγη ώρα μετά την εισήγηση του Κ.Ανάν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει, εντός τριών ετών, συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η προσφορά αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να κυρωθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Ζ.Μπαρόζο πρότεινε να παραχωρήσει η Κοινότητα δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανοικοδόμησης.

«Η βοήθεια είναι σημαντική, όμως ίσως ακόμη πιο σημαντική από το πόσα χρήματα υποσχόμεθα είναι η ανάγκη να διασφαλισθεί ότι πρόκειται για ποιοτική βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί τάχιστα και με έναν αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο» τόνισε ο Μπαρόζο.

Μέχρι στιγμής, οι συνολικές προσφορές από ξένες χώρες φτάνουν τα 4 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη ενίσχυση έρχεται από την Αυστραλία (810 εκατ. δολάρια), ενώ οι ΗΠΑ δεκαπλασίασαν την αρχική τους οικονομική βοήθεια, αυξάνοντάς την στα 350 εκατ. δολάρια.

Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η κινητοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις αρχικές προσφορές τους.

Η διακήρυξη της συνόδου

Το κείμενο της διακήρυξης της συνόδου αναφέρεται στη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιαπωνία, διά του πρωθυπουργού Κοϊχίρο Κοϊζούμι, δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια. Η Ιαπωνία, άλλωστε, διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα οπτικών ινών, που προειδοποιεί για τα φονικά τσουνάμι, δύο λεπτά μετά από έναν ισχυρό σεισμό.

Το θέμα της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τσουνάμι, που υπάρχει ήδη στον Ειρηνικό Ωκεανό και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποτρέψει την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, θα τεθεί και στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις καταστροφές, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Κόμπε της Ιαπωνίας.

Στη διακήρυξη αναφέρεται επίσης η απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την «πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών» (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας) για τον συντονισμό της διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες χώρες και το θέμα να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, εκφράζεται η ικανοποίηση των αντιπροσώπων για την πρωτοβουλία πολλών χωρών για ελαφρύνσεις όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών των χωρών που επλήγησαν από τα φονικά παλιρροϊκά κύματα.

Ζητείται, επίσης, από τα Ηνωμένα Έθνη να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα και απευθύνεται έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία όσον αφορά τις προσπάθειες αρωγής των πληθυσμών που επλήγησαν.

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Τους φόβους του ο ΟΗΕ ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να διπλασιασθεί και να φθάσει τους 300.000 ανθρώπους, εάν οι επιζήσαντες από αυτή την καταστροφή δεν αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε καθαρό νερό, φάρμακα και τρόφιμα, επιβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι παραμένει ανεπαρκής η φροντίδα των πληγέντων, παρόλο που έχουν σταλεί σε αρκετές περιοχές φάρμακα για να αποτραπούν ασθένειες όπως η διάρροια, η χολέρα και η δυσεντερία.

«Εάν δεν καλυφθούν άμεσα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι βασικές ανάγκες για όλους τους πληθυσμούς, ο ΠΟΥ φοβάται ότι θα ξεσπάσουν ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αριθμό θυμάτων ανάλογο με εκείνο που προκάλεσε το τσουνάμι» τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στη βόρεια Σουμάτρα οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους χιλιάδες άστεγους κατοίκους της πόλης. Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Μπάντα Ατσέχ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μανς Νάιμπεργκ είπε ότι οι σκηνές μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 100.000 άτομα.

Τα μεταφορικά αεροσκάφη που αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο μεταφέρουν ακόμη κουβέρτες, κουζινικά σκεύη και σόμπες. Σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας, 474.619 άνθρωποι διαμένουν αυτή τη στιγμή σε πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Πάντως, στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούν οι καταγγελίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης Asia Forum, που εδρεύει στη Μπανγκόκ, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός της Ινδονησίας παρεμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες στην επαρχία Ατσέχ και κακομεταχειρίζεται ορισμένους από αυτούς.

«Γυναίκες και παιδιά σχηματίζουν ουρές έξω από το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργεί, το οποίο ανήκει στο στρατό, αλλά δεν τους παρέχεται η βοήθεια που χρειάζονται» αναφέρουν μέλη της οργάνωσης, καλώντας την κυβέρνηση της Ινδονησίας να άρει το στρατιωτικό νόμο που ισχύει στο Ατσέχ και να μοιράσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις πληγείσες περιοχές, χωρίς διακρίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies