Τεστ για την πρώιμη διάγνωση της κίρρωσης του ήπατος
Λονδίνο: Μια τεχνική εντοπισμού των πρώιμων ηπατικών βλαβών ενδεχομένως να συμβάλλει στην βελτίωση της διάγνωσης της κίρρωσης του ήπατος, σύμφωνα με νεότερη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology.
Λονδίνο: Μια τεχνική εντοπισμού των πρώιμων ηπατικών βλαβών ενδεχομένως να συμβάλλει στην βελτίωση της διάγνωσης της κίρρωσης του ήπατος, σύμφωνα με νεότερη βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology.
Η κίρρωση του ήπατος έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση την τελευταία 20ετία προσβάλλοντας κυρίως του άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες. Η νόσος εκδηλώνεται με τον σχηματισμό ινώδους ιστού, ο οποίος αν δεν ελεγχθεί σταδιακά οδηγεί σε κίρρωση, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με μεταμόσχευση.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Έσεξ με επικεφαλής τον Δρ Πωλ Θορνάλεϊ σε συνεργασία με Γερμανούς ειδικούς εντόπισαν μια ομάδα βιοχημικών δεικτών που υποδηλώνουν ότι η νόσος είναι σε πρώιμο στάδιο.
Οι δείκτες είναι υποπροϊόν της καταστροφής των πρωτεϊνών του ήπατος, η οποία συντελείται όταν η νόσος αρχίζει να εκδηλώνεται.
Η διενέργεια εξετάσεων έδειξε 15πλάσια αύξηση των επιπέδων των συγκεκριμένων δεικτών στις περιπτώσεις ουλών στο ήπαρ. Αν και το τεστ δεν διαχωρίζει τις βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ ή από άλλες αιτίες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο τόσο των πασχόντων από ηπατίτιδα C όσο και των αλκοολικών.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Θορνάλεϊ επεσήμανε ότι «το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη αν οι ασθενείς συμμορφώνονται με τη θεραπευτική αγωγή είτε πρόκειται για αλκοολικούς είτε για πάσχοντες από ηπατίτιδα C».
health.in.gr
- Η Χαμάς εξέλεξε νέο ηγέτη – Είναι ο 65χρονος Χαλίλ αλ-Χάγια, που διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Γιαχία Σινουάρ
- Γιος γνωστού καλλιτέχνη ο τραυματίας στην άγρια συμπλοκή ανήλικων στον Πλαταμώνα – «Τον μαχαίρωσαν απρόκλητα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442