Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
«Τσιμπημένες» οι τιμές στη χριστουγεννιάτικη αγορά

«Τσιμπημένες» οι τιμές στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Αυξημένο κατά 10% είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυξημένη η κίνηση στην αγορά την Παρασκευή. Στις 18:00 κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα, στις 19:00 η Βαρβάκειος, στης 20:00 πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ.

43

Αυξημένο κατά 10% είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ η ακρίβεια οδήγησε πολλούς καταναλωτές στη χρήση πιστωτικών καρτών ακόμη και για την αγορά της… γαλοπούλας.

Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κίνηση στην αγορά είναι σχετικά αυξημένη, ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές. Στις 18:00 κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα, στις 19:00 η Βαρβάκειος, στης 20:00 πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια τετραμελή οικογένεια, το οποίο περιλαμβάνει γαλοπούλα (3 κιλά), αρνί γάλακτος (3 κιλά), τυρί φέτα (1 κιλό) και γραβιέρα (1 κιλό), οπωροκηπευτικά, μελομακάρονα (1 κιλό) και κουραμπιέδες (1 κιλό), θα κοστίσει φέτος 95 έως 106 ευρώ, από 86- 96 ευρώ πέρυσι, δηλαδή περίπου 10% ακριβότερα. Το ΙΝΚΑ, ωστόσο, εκτιμά ότι θα είναι ακριβότερο έως και 20% σε σχέση με το 2003.

Στη Βαρβάκειο Αγορά, η εγχώρια νωπή γαλοπούλα επωλείτο τις τελευταίες ημέρες από 6 έως 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ η κατεψυγμένη από 4 έως 5 ευρώ. Οι τιμές στα αρνάκια γάλακτος κυμαίνονταν από 7,5 έως 9 ευρώ το κιλό και στα ερίφια από 8 έως 10 ευρώ το κιλό. Τα τελευταία πωλούνται φέτος σχεδόν 10% ακριβότερα από πέρυσι, καθώς η παραγωγή κατσικίσιου κρέατος μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εξαγωγές προς τη γειτονική Ιταλία.

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή της εγχώριας γαλοπούλας έφθανε και τα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονταν από 9 έως 11 ευρώ το κιλό. «Τσιμπημένες» έως και 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Πριν δύο ημέρες, οι ντομάτες πωλούνταν στις λαϊκές αγορές προς 1,67 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά 67% ακριβότερα από πέρυσι, τα λεμόνια κατά 46%, οι χοντρές πιπεριές κατά 37%, το σπανάκι κατά 20%, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το λάχανο και τα ραδίκια κατά 11%, τα μαρούλια κατά 26% και τα αγγουράκια κατά 18% ακριβότερα το κιλό.

Συνεχείς είναι, επίσης, οι ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά, σοκολατοειδή, ζύμες, κρουασάν, φρυγανιές, μπισκότα, κατεψυγμένα λαχανικά, επιδόρπια κ.λπ. Χαρακτηριστικό της ακρίβεια είναι το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές οδηγούνται στη χρήση πιστωτικών καρτών για αγορές από τη Βαρβάκειο.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα παρουσιάζεται μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2003, ενώ ειδικά στα συνοικιακά μαγαζιά η πτώση -όπως υποστηρίζουν οι έμποροι- έφθασε ακόμη και το 50% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies