Νέα ένταση στις σχέσεις Κούβας – ΗΠΑ τροφοδοτούν σενάρια ανατροπής του Κάστρο
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέψευσε την Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Κούβα, καθώς στη νήσο ξεκινούσαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια για την αντιμετώπιση μιας υποθετικής αμερικανικής επίθεσης.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέψευσε την Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Κούβα, καθώς στη νήσο ξεκινούσαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια για την αντιμετώπιση μιας υποθετικής αμερικανικής επίθεσης.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμμία βάση όσον αφορά τις κατηγορίες από πλευράς Αβάνας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.
«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως καλέσει για μια ειρηνική μετάβαση της Κούβας στην δημοκρατία» είπε. «Νομίζουμε ότι αυτό το αξίζει ο λαός της Κούβας, και νομίζουμε ότι το αξίζει με έναν ειρηνικό τρόπο» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κούβα αποτελούν «ένα από τα πολλά πράγματα που κάνει η κουβανική κυβέρνηση για να αποσπάσει την προσοχή του κουβανικού λαού από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή».
Την Δευτέρα, ο υπουργός Αμυνας της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την έναρξη μιας εβδομαδιαίας άσκησης, με κωδική ονομασία «Οχύρωμα 2004», στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή επίθεση από τις ΗΠΑ.
«Όσο ο ιμπεριαλισμός υπάρχει, οι κουβανικές αρχές και ο κουβανικός λαός θα αποδίδουν στην άμυνα τη μέγιστη προσοχή» δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Στην άσκηση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο, μετέχουν 100.000 στρατιώτες και 4 εκατ. έφεδροι.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.