71

Το υψηλό ποσοστό αποχής, η τιμωρία προσώπων ή κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Επί του πρακτέου, κερδισμένο από την εκλογική διαδικασία αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Αδιάψευστος μάρτυρας της αδιαφορίας των Ευρωπαίων πολιτών είναι οι αριθμοί. Η συμμετοχή κατά μέσο όρο έφτασε το 44,2%, με το υψηλότερο ποσοστό στη Μάλτα (80%) και την Κύπρο (71%). Αντίθετα, στις χώρες της Βαλτικής η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 30%.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο συσχετισμός δυνάμεων ανέδειξε και πάλι ως πρώτη δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 269 έδρες. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν 199 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 66, οι Πράσινοι 39, και η Ευρωπαϊκή Αριστερά 37 έδρες.

Το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών και του Τύπου επικεντρώθηκε στις τέσσερις μεγάλες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, όπου οι Σιράκ, Σρέντερ και Μπλερ υπέστησαν συντριβή, ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υπέστη μεν ήττα, μικρότερης ωστόσο εκτάσης από αυτές των προαναφερθέντων.

Στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί υπερίσχυσαν με ποσοστό 28%, ακολουθούμενοι από τους Εργατικούς, που έφτασαν στο 23%, τους ευρωσκεπτικιστές του Κόμματος της Ανεξαρτησίας με 16,5% και τους Φιλελεύθερους με 15%.

Στη Γερμανία, η συντηρητική αντιπολίτευση (CDU/CSU) πέτυχε περιφανή νίκη με ποσοστό 44,5%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν μόλις το 21,5% των ψήφων, με κάθετη πτώση εννέα ποσοστιαίων μονάδων. Ανοδο σημείωσαν οι εταίροι του Σρέντερ στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πράσινοι, που ανέβηκαν στο 11,9% από το 6,4% του 1999.

Στη Γαλλία, η κεντροδεξιά συμμαχία γνώρισε οδυνηρή ήττα. Το 30,5% των ψήφων πήγε στους Σοσιαλιστές, την ώρα που η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Ζακ Σιράκ έφτανε μόλις στο 16,5%. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικό Μετώπου, που συγκέντρωσε το 11% των ψήφων.

Στην Ιταλία, το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφτασε σε ποσοστό 17%, ενώ το κύριο μπλοκ της κεντροαριστεράς, η Συμμαχία της Ελιάς, συγκέντρωσε το 26% των ψήφων.

Αντίθετα, στην Ισπανία οι Σοσιαλιστές του Χοσέ Θαπατέρο ήταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, επαναλαμβάνοντας τη νίκη που είχαν πετύχει και στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Στην Κύπρο τέλος, ο ΔΗΣΥ που είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού διέψευσε όλα τα προγνωστικά και, παρά τη διάσπασή του, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ξεπερνώντας το ποσοστό του ΑΚΕΛ.

Β.Α.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ