Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο

Αυστηρές διατάξεις με σκοπό να αποτρέψει τη συμμετοχή προμηθευτών και εργολάβων του Δημοσίου σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, που συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή και παρουσιάζεται από τον Θ.Ρουσόπουλο.

53

Αυστηρές διατάξεις με σκοπό να αποτρέψει τη συμμετοχή προμηθευτών και εργολάβων του Δημοσίου σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, το οποίο την Δευτέρα συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή και παρουσιάζεται από τον Θ.Ρουσόπουλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα τη Δευτέρα, για τον βασικό μέτοχο μιας επιχείρησης ΜΜΕ (είτε είναι φυσικό είτε είναι νομικό πρόσωπο) ισχύει ήδη από το Σύνταγμα το ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του εργολάβου δημοσίων έργων ή του προμηθευτή του Δημοσίου. Όμως με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση:

1) Το όριο της κατοχής του 5% του μετοχικού κεφαλαίου που ίσχυε ώς τώρα για να χαρακτηριστεί κάποιος βασικός μέτοχος μιας επιχείρησης ΜΜΕ, πέφτει στο 1%. Από 1,01% οποιοσδήποτε μέτοχος επιχείρησης ΜΜΕ θεωρείται βασικός μέτοχος και ισχύει το ασυμβίβαστο.

2) Το νομοσχέδιο επιβάλλει την πλήρη ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών μιας επιχείρησης ΜΜΕ. Καταργείται στο εξής η δυνατότητα συμμετοχής εξωχώριων εταιρειών (off-shore) στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων ΜΜΕ. Κοινοτικές εταιρείες ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ΜΜΕ υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να γίνει πλήρης ονομαστικοποίηση των μετοχών τους.

3) Το ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βασικού μετόχου ισχύει και για τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα, δηλαδή τους συγγενείς εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου (τέκνα, αδέλφια, συζύγους, εγγόνια, θείους). Ώς τώρα δεν ίσχυε αν τα παρένθετα πρόσωπα μπορούσαν να αποδείξουν οικονομική αυτοτέλεια. O νέος νόμος καταργεί αυτή τη δυνατότητα έως και τους συγγενείς τρίτου βαθμού. Δηλαδή μόνο για τον ξάδελφο ενός εργολάβου δεν ισχύει ασυμβίβαστο με την έννοια του βασικού μετόχου.

4) Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους και του πόθεν έσχες των μετόχων ώστε να είναι σαφής η προέλευση των χρημάτων των βασικών μετόχων. Ταυτόχρονα προβλέπεται η ενίσχυση της δυνατότητας ελέγχου του ΕΣΡ και μέσω συγκρότησης ηλεκτρονικού αρχείου στο ΕΣΡ στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα ονόματα των μετόχων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ορίζει μεταβατικές περιόδους τόσο για την εφαρμογή του 1% όσο και την κατάργηση της δυνατότητας off-shore να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας ΜΜΕ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.

Το νομοσχέδιο συζητείται τη Δευτέρα στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συγκαλείται εκτάκτως, επειδή την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Oλλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Μόσχα. Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος και Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies