Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To «πακέτο Πινέιρο» η καλύτερη λύση για το θέμα της ΠΓΔΜ, λέει ο Πορτογάλος πολιτικός

To «πακέτο Πινέιρο» η καλύτερη λύση για το θέμα της ΠΓΔΜ, λέει ο Πορτογάλος πολιτικός

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας Ζοάο Πινέιρο, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα το 1992. Ο ίδιος τονίζει ότι οι προτάσεις του έδιναν την καλύτερη λύση, ενώ απέδωσε το «όχι» της Αθήνας σε πολιτικούς λόγους.

30

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας Ζοάο ντε Ντέους Πινέιρο, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα το 1992. Ο ίδιος τονίζει ότι οι προτάσεις του -γνωστές ως «πακέτο Πινέιρο»- αποτελούσαν την καλύτερη δυνατή λύση, ενώ απέδωσε το «όχι» της Αθήνας σε πολιτικούς λόγους.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Alpha 96.5, ο Πορτογάλος πολιτικός σημείωσε: ««Εκείνη την εποχή προσπαθούσαμε να έχουμε ένα πακέτο, στο οποίο το όνομα (Νέα Μακεδονία) θα πήγαινε μαζί με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων.

» […] Ήταν πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις γιατί εκείνη την περίοδο, ειδικά στην Ελλάδα, γινόταν μεγάλη κουβέντα για τη χρήση της λέξης Μακεδονία. Εκείνη την εποχή λοιπόν προτείναμε ότι ο όρος θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί, μαζί όμως με ένα πακέτο, στο οποίο η σύνδεση της χρήσης του ονόματος και των σχέσεων της ΕΕ θα περνούσε μέσα από την Ελλάδα.»

Σε ερώτηση για το εάν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν διαφορετική αντίληψη για το χειρισμό του ζητήματος σημείωσε ότι αρχικά διατύπωναν διαφορετικές θέσεις, ωστόσο, στο τέλος είχαν και οι δύο την ίδια θέση.

«Θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν για πολιτικούς λόγους το πακέτο» εξήγησε.

Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος με το ελληνικό «όχι», για να υπογραμμίσει: «άσκησα μεγάλη πίεση στην Ελλάδα για να το αποδεχθεί, όχι γιατί αναζητούσα μία νίκη ή κάτι τέτοιο, αλλά πίστευα ότι έτσι λυνόταν το πρόβλημα μια για πάντα.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024