Αδιάλλακτη η Τουρκία στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ξεκινά την Τρίτη μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου, όταν θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Αγκυρα εμφανίζεται ακόμη πιο αδιάλλακτη στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
43
Μέρα με την ημέρα, κι ενώ πλησιάζει η 17η Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει εάν θα δώσει στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα εμφανίζεται όλο και πιο αρνητική στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το Έθνος, την αδιαλλαξία της Τουρκίας επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα «ροκανίζει» το χρόνο και για το θέμα της επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης της τρόικας της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μποζκίρτ απέφυγε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα, επικαλούμενος «τεχνικές» ερωτήσεις που έχει διαβιβάσει η χώρα του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου του Μαρμαρά ξεκαθάρισε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν θα συζητηθεί πριν τη 17η Δεκεμβρίου.
«Πρώτα θα διευθετήσουμε το θέμα της 17ης Δεκεμβρίου και ύστερα συζητάμε το θέμα της Θεολογικής Σχολής» είπε.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Την ίδια ώρα, μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων αρχίζει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.
Το απόγευμα ο κ. Μολυβιάτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Χάγη όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό Μπέρνχαρντ Μποτ και κατόπιν θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν.
Στο πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Μολυβιάτη περιλαμβάνεται και το Βερολίνο, την επόμενη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο. O κ. Μολυβιάτης θα επισκεφθεί νωρίτερα σήμερα τη Σόφια όπου θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Σολομόν Ισάκ Πάσι και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Παρίσι.
Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που δημοσιεύονται στο Βήμα αναφέρουν ότι στόχος της Αθήνας είναι να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις στους εταίρους της, εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.
Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, η Αθήνα εξετάζει τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές γραμμές, οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- καλύπτουν όλο το φάσμα των θέσεων: μια σκληρή, μια σκληρότερη και μια μετριοπαθή.
Το ποια θα επιλεγεί, θα εξαρτηθεί και από τη δυναμική της ενδοευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, από την οποία πρώτη γεύση θα πάρει ο κ. Μολυβιάτης σήμερα και αύριο σε Παρίσι και Χάγη. Σε γενικές γραμμές η Αθήνα διαπραγματεύεται τη «δοσολογία του ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και εκτιμά ότι πρόσθετοι όροι, με την κλασική έννοια των όρων, δεν μπορούν να τεθούν στην Αγκυρα για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, αλλά μπορεί να τεθεί ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο υποχρεώσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 2-1: Σε απόσταση «βολής» για τον τίτλο οι «Πολίτες»!
- Μπάγερν Μονάχου – Στουτγκάρδη 4-2: Πρωταθλήτρια με τεσσάρα και για 35η φορά!
- Νέα σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με Γεωργιάδη για την ευρωπαϊκή εισαγγελία – «Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα»
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]
- Παναθηναϊκός: Η ενδεκάδα για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
- Παραδοχή πρώην Αμερικανού πρέσβη: «Λυπάμαι, το Ιράν ξέρει καλύτερα τη διπλωματία από τη χώρα μου» – Η τακτική «Μοχάμεντ Άλι»
- Βουλή: Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας η κυβέρνηση – Οι μεγάλες υποθέσεις που πολιορκούν το Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)













![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442