Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Απορρίπτει η Αθήνα τις αιτιάσεις Γκιουλ για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Απορρίπτει η Αθήνα τις αιτιάσεις Γκιουλ για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από αντίστοιχα ελληνικά πάνω από το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπ.Γκιουλ. Η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του, λέγοντας ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας.

37

Για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Λήμνου. Η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι στις 11:04 το πρωί της Τρίτης, δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Phantom που απογειώθηκαν από τη Λήμνο, πλησίασαν τα εν λόγω τουρκικά μαχητικά σε απόσταση 500 ποδιών, ενώ το ίδιο έκαναν, αλλά δύο ελληνικά F-16 στις 11:12 που απογειώθηκαν από την Αγχίαλο και «πλησίασαν πολύ επικίνδυνα».

Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν αμέσως τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ, τα οποία και προειδοποίησαν τα ελληνικά αεροσκάφη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη συνέχισαν την πτήση τους, αφού αποχώρησαν τα ελληνικά αεροσκάφη».

Ο Τούρκος υπουργός υπογραμμίζει μάλιστα στην ανακοίνωσή του ότι «το νησί της Λήμνου από όπου απογειώθηκαν τα δύο ελληνικά αεροσκάφη, τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Αθήνα: Εκτός πραγματικότητας οι αιτιάσεις

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από ελληνικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Οι σημερινές αιτιάσεις του αξιοτίμου Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών κ. Γκιούλ απηχούν τις απόψεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια παραμένουν τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι «ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης πράγματι τηλεφώνησε χθες (Τρίτη) το απόγευμα στον Τούρκο ομόλογό του για να του θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και παραβάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό

Εκτός από τις αιτιάσεις του για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση» επανέλαβε, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις το Κυπριακό, ο Αμπ.Γκιουλ είπε πως «το αποτέλεσμα που υπήρξε κατά το δημοψήφισμα, ήταν κέρδος. Ο κόσμος όλος, είδε ότι έκανε λάθος. Έχει διαμορφωθεί στον κόσμο μεγάλη συμπάθεια απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Υποστήριξε, τέλος, ότι «τώρα έχει η Τουρκία σειρά να προβάλει αιτήματα στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να το κάνει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies