Οι προτάσεις επτά πολιτικών μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ
Τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εθνικού θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καταθέτουν στα Νέα επτά πολιτικοί. Κοινή θέση η ανάγκη ομοψυχίας.
Τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εθνικού θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καταθέτουν στα Νέα επτά πολιτικοί, απ όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Κοινή θέση όλων, η ανάγκη ομοψυχίας και λήψης άμεσων μέτρων από τη χώρα μας, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να κινούνται στον άξονα της διατήρησης της καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ.
Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν είναι ότι η ελληνική πολιτική πρέπει να απεγκλωβιστεί από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και να προσαρμόσει τη στρατηγική της με βάση τα νεώτερα δεδομένα, κάτι που πιθανότατα, όπως παραδέχονται, θα οδηγήσει στην αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας για το γειτονικό κράτος.
Ευ.Βενιζέλος
Μια νέα πρόταση για το Μακεδονικό καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣOΚ μιλώντας στα Νέα ζητεί από τον Πρωθυπουργό αντί να θέσει βέτο για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει ακριβώς το αντίθετο. «Να ζητήσει την κατ εξαίρεση ένταξη της γειτονικής χώρας με όρο και αντάλλαγμα μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα».
«Με τα σημερινά αναπτυξιακά δεδομένα η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρά πολύ μακρινή και άρα η δήλωση του πρωθυπουργού δεν ασκεί κάποια πραγματική πίεση.
Ενδιαφέρον θα είχε να τεθεί το θέμα αντίστροφα» υποστηρίζει.O πρώην υπουργός κατηγορεί με έντονο τρόπο την κυβέρνηση όχι μόνο στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά και γενικότερα στην πολιτική της λέγοντας ότι επιδεικνύει «αδράνεια, αμηχανία, αναποφασιστικότητα», ενώ αποφεύγει- όπως λέει- η κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και οποιοδήποτε κόστος.
Μιλτιάδης Έβερτ
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ τονίζει ότι θα πρέπει να ενημερωθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ο ΟΗΕ, προκειμένου να επανέλθει πλέον ενεργά στο θέμα. «Εάν όλες αυτές οι διεργασίες δεν προχωρήσουν και τα Σκόπια επιμένουν σε μια αδιάλλακτη στάση θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα έχουν προβλήματα και στην ΕΕ και στο ΝΑΤO με το να βαφτίζονται Μακεδονία» τονίζει.
«Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε οπωσδήποτε είναι σύνθετη ονομασία […] Νομίζω όμως ότι είναι λάθος να αρχίσουμε από τώρα να λέμε πού θα υποχωρήσουμε. Λάθος διαπραγματευτικό. Θα πρέπει να γίνει διάλογος ουσίας με συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Και έτσι να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα ανακοίνωση από κράτος-μέλος της ΕΕ» προσθέτει, υπογραμμίζοντας:
«Σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, βεβαίως θα πρέπει να βάλουμε βέτο και να το καταστήσουμε από τώρα σαφές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρώτα από όλα ομοψυχία. Αν οι Σκοπιανοί επιμείνουν, τότε το πρόβλημα θα το έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ντ.Μπακογιάννη
«Πρέπει να ξεκινήσουμε από μια αρχή, η οποία είναι διαπραγματεύσιμη. Δηλαδή ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να εγκλωβιστεί ξανά στο θέμα του Σκοπιανού. Με βάση αυτή την αρχή και με τα περιθώρια τα οποία έχουμε, θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε ένα είδος μικρού συμβιβασμού, το οποίο να σώζει το πρεστίζ της Ελλάδας σε αυτήν την υπόθεση και να το αποδεχθούν οι Σκοπιανοί» επαναλαμβάνει η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
Όπως τονίζει, «ελέγχουμε το 30% της οικονομίας των Σκοπίων και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, μέσα πάντοτε από τη λογική της διατήρησης του κράτους, που είναι η πάγια άποψη η οποία επικρατεί. Θα πρέπει να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στην πολυμορφία των Σκοπίων. Θα πρέπει να βρούμε μια ονομασία, η οποία βεβαίως θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, όμως θα καταφέρει να σώζει τα προσχήματα για να δώσει στην Ελλάδα μια δυνατότητα την οποία η Ευρώπη θα ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει».
Αντ.Σαμαράς
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει στους βαλκανικούς συσχετισμούς, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή. Το όνομα εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο για εμάς. Αλλά το κύριο που πρέπει να μας απασχολεί, στο εξής, είναι η χρόνια και κλιμακούμενη κρίση της FYROM. Και πώς από αυτήν θα προκύψουν συσχετισμοί υπέρ μας» υπογραμμίζει, από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Αντί να σκεφτόμαστε ως απόγονοι του Δεληγιάννη, καλύτερα να φερόμαστε ως απόγονοι του Βενιζέλου. Για όποιους θυμούνται τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο…» προσθέτει.
Ανδρέας Λοβέρδος – Μ.Μαΐλης
«Πρέπει να υπάρξει συνάρτηση του συμβιβασμού των Σκοπίων με την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των Σκοπίων ως προέκταση της ελληνικής εσωτερικής αγοράς και να επιτείνουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Σκόπια» προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης σημειώνει:
«Το κύριο σε σχέση με τα Σκόπια δεν είναι το ζήτημα της ονομασίας. Αρκεί το όνομα που θα έχει η γειτονική χώρα να έχει μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό και να μην υποκρύπτει αλυτρωτικές βλέψεις. Το κύριο ζητούμενο είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική τού διαίρει και βασίλευε που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Κι επιμένουμε ότι αυτού του είδους οι απειλές μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον λαό οργανωμένα και πάντα ενάντια σε κάθε εκδήλωση εθνικισμού».
Μ.Παπαγιαννάκης
«Αν πραγματικά θέλουμε, όπως λένε και οι Γάλλοι, να σώσουμε τα έπιπλα, τότε θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας και να καταργήσουμε την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Και φυσικά, να μην οδηγηθούμε για δεύτερη φορά σε μία περιπέτεια αδιάλλακτων και αδιέξοδων μορφών του παρελθόντος. Λάθος θα ήταν και το βέτο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εκτιμά, τέλος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.