Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισλαμιστής ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Τέο Βαν Γκογκ

Ισλαμιστής ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Τέο Βαν Γκογκ

Ως εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο παρουσιάζεται από τις Αρχές της Ολλανδίας ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του αμφιλεγόμενου σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ. Η ενέργεια έχει δημιουργήσει αναστάτωση στη χώρα, και ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

53

Ως εξτρεμιστικό ισλαμικό στοιχείο παρουσιάζεται από τις Αρχές της Ολλανδίας ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του αμφιλεγόμενου σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ. Η ενέργεια έχει δημιουργήσει αναστάτωση στη χώρα, και ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Πίετ Χάιν Ντόνερ, ο κύριος ύποπτος είναι ένας 26χρονος Μαροκινής και Ολλανδικής υπηκοότητας, που έχει «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές φονταμενταλιστικές πεποιθήσεις» και σχετίζεται με τρομοκρατικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είναι φίλος ενός Μαροκινού κρατούμενου, για τον οποίον εκκρεμούν κατηγορίες που εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο 18χρονος Σαμίρ Αζούζ κατηγορείται για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον στόχων, που περιλαμβάνουν πυρηνικό αντιδραστήρα και αεροδρόμιο στο Αμστερνταμ.

Ωστόσο, ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Ολλανδού σκηνοθέτη δεν ανήκει στον στενό πυρήνα της οργάνωσης των 150 εξτρεμιστών που παρακολουθούνται από τις Αρχές της χώρας.

Ακόμη οκτώ ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τη δολοφονία του Τέο Βαν Γκογκ. Έξι από τους συλληφθέντες είναι Μαροκινοί, ένας Αλγερινός και ένας Μαροκινής και Ισπανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας, οι συλληφθέντες είχαν προσαχθεί και παλιότερα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Είναι γνωστοί σε εμάς. Από τώρα και στο εξής, μόνο ένας κρατείται με την κατηγορία της δολοφονίας του Βαν Γκογκ, αλλά η έρευνα θα δείξει εάν εμπλέκονται και άλλοι στην υπόθεση» δήλωσε ο Ντοπ Κρούιμελ.

Οι συλλήψεις διενεργήθηκαν εντός 24 ωρών μετά τη δολοφονία και ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί γιατί δεν σταμάτησαν οι Αρχές τον κατηγορούμενο, για τον οποίο η αστυνομία λέει ότι έχει φάκελο για εγκληματικές ενέργειες.

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος VVD Γιόζιας Βαν Ααρτσεν δήλωσε: «Είναι φόνος ή είναι τρομοκρατική επίθεση; Τα γεγονότα πρέπει να φανερωθούν πολύ, πολύ γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, και η υπουργός Μετανάστευσης Ρίτα Βέρντονκ ζήτησε τη σύγκλιση σύσκεψης με τους ηγέτες των μουσουλμανικών οργανώσεων, προκειμένου να συζητηθεί πως μπορεί να αποφευχθεί η ένταση.

Οργανώσεις μουσουλμάνων καταδίκασαν την δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη, που ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρισαν ως την πρώτη τρομοκρατική ενέργεια στην Ολλανδία. Σειρά τεμένων έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης, την ημέρα της δολοφονίας του Βαν Γκογκ, για το φόβο επεισοδίων. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση πολιτών στο κέντρο του Αμστερνταμ. Επιπλέον αυξήθηκε η ασφάλεια των πολιτικών στελεχών.

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης, που βρέθηκε πυροβολημένος και μαχαιρωμένος σε δρόμο της πρωτεύουσας, ξεσήκωσε με την ταινία του για τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες στις ισλαμικές κοινωνίες. Στο στήθος του βρέθηκε καρφωμένο με ένα μαχαίρι ένα σημείωμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει στοίχους του Κορανίου και καλεί σε ιερό πόλεμο.

Αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στην Ολλανδία μετέδωσε ότι η συντηρητική πολιτικός Αγιάν Χιρσί Αλί, που έγραψε το σενάριο της ταινίας για τον Βαν Γκογκ, έλαβε απειλητικό ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται: «Είσαι η επόμενη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ: Η ώρα της αλήθειας στην Premier League (pic)

Θα σηκώσει το τέταρτο σερί η Μάντσεστερ Σίτι ή η Άρσεναλ θα κάνει την έκπληξη και θα ανέβει στον θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024