Νέος τρόπος πρόγνωσης της επιθετικότητας των γυναικολογικών καρκίνων
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο να εντοπίζουν ποιοι καρκίνοι του μαστού και των ωοθηκών έχουν πιθανότητα να είναι επιθετικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο να εντοπίζουν ποιοι καρκίνοι του μαστού και των ωοθηκών έχουν πιθανότητα να είναι επιθετικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας με επικεφαλής τον Δρ Γκόρντον Μιλς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών και ταίριαξε τα δείγματα όγκων με τα αποτελέσματα.
Διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Rab25 στο δείγμα του όγκου σχετίστηκαν με καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα και στις δυο μορφές καρκίνου.
Στον καρκίνο του μαστού, η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης μετά τη θεραπεία ήταν 60% αν τα επίπεδα της Rab25 ήταν χαμηλά, αλλά ήταν μόλις 40% αν τα επίπεδα ήταν υψηλότερα.
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η πρόσθεση της πρωτεΐνης στους ήδη γνωστούς δείκτες της εξέλιξης του καρκίνου θα δώσουν τη δυνατότητα στους ιατρούς να κάνουν ακριβείς προγνώσεις για τις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Επιπλέον, η ίδια η πρωτεΐνη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο τρόπο θεραπείας των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.
Μιλώντας στο BBC ο Δρ Μιλς επεσήμανε ότι επιδιώκουν η Rab25 να αποτελέσει τόσο τη βάση για ένα διαγνωστικό τεστ όσο και για τη βάση μιας νέας θεραπείας. Πειραματικά φάρμακα που μπλοκάρουν την λειτουργία της συγκεκριμένης πρωτεΐνης ήδη δοκιμάζονται.
Ωστόσο έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να κατανοήσουν πλήρως τι είναι αυτό που κάνει η Rab25 και πως θα μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία.
health.in.gr
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
- Έκτακτο επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται έως τέλη Αυγούστου
- Πελίστρι: «Δεν εξέτασα πρόταση για να φύγω από τον Παναθηναϊκό»
- Δήμιοι και δεσμοφύλακες
- H ηδονιστική και πολιτική δόξα των βραδινών εξόδων – Από τους κήπους αναψυχής του 18ου αιώνα στο dance floor
- «Εκρηκτικό προηγούμενο»: Η απάντηση Αραγτσί μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τα ιρανικά παγωμένα στοιχεία
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
- Ολυμπιακός: Πέμπτο φιλικό ματς, αντίπαλος η Αντβέρπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)














![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442