Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Έκρηξη στο Ρούφ την ώρα που περνούσαν λεωφορεία της αστυνομίας

Έκρηξη στο Ρούφ την ώρα που περνούσαν λεωφορεία της αστυνομίας

Έκρηξη σημειώθηκε στις 07:10 την Παρασκευή, στην ανισόπεδη διάβαση της συμβολής των οδών Πέτρου Ράλλη και Κωνσταντινουπόλεως, στο Ρουφ, λίγα δευτερόλεπτα αφότου από το σημείο είχαν διέλθει λεωφορεία της αστυνομίας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

53

Έκρηξη σημειώθηκε στις 07:10 την Παρασκευή, στην ανισόπεδη διάβαση της συμβολής των οδών Πέτρου Ράλλη και Κωνσταντινουπόλεως, στο Ρούφ, λίγα δευτερόλεπτα αφότου από το σημείο είχαν διέλθει λεωφορεία της αστυνομίας.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο κιγκλίδωμα της γέφυρας.

Στο σημείο της έκρηξης έσπευσε κλιμάκιο της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, προκειμένου να συλλέξουν υπολείμματα από τη βόμβα.

Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, ο οποίος είναι επικεφαλής στις έρευνες, που γίνονται στο σημείο της έκρηξης, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν ωρολογιακός και ενεργοποιήθηκε με καλώδιο.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε ένα καλώδιο, μήκους 30 μέτρων, το οποίο ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα στο μικρό πάρκο, που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας προς τη λεωφόρο Κηφισσού. Εκτιμάται ότι ο δράστης ή οι δράστες ενεργοποίησαν το μηχανισμό από το αλσύλλιο.

Κατά τις ανακοινώσεις του κ. Τσιατούρα, η έκρηξη, η οποία ήταν σχετικά μικρής ισχύος, σημειώθηκε την ώρα που περνούσαν από το σημείο δύο λεωφορεία με άνδρες των ΜΑΤ και ένα μικρό κλειστού τύπου όχημα με κατεύθυνση προς τις φυλακές Κορυδαλλού, για να αναλάβουν υπηρεσία.

Όλα δείχνουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών- πως στόχος ήταν οι αστυνομικοί και ότι ο δράστης ή οι δράστες επιθυμούσαν να υπάρξουν θύματα.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ούτε κάποια άλλη ενέργεια για ανάληψη ευθύνης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και πως από το σημείο περνούσαν και άλλα οχήματα.

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση θεωρούν πιθανό πίσω απο την επίθεση να βρίσκονται νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στην μετά «17 Νοέμβρη» εποχή, τα οποία όμως μιμούνται παλιές μεθόδους. Δεν αποκλείουν επίσης το σημερινό χτύπημα να σχετίζεται με τις τρεις βόμβες που είχε τοποθετήσει το περασμένο καλοκαίρι η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, καθώς και άλλες βομβιστικές ενέργειες που σημειώθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2003.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι αν δεν υπήρξαν θύματα αυτό οφείλεται σε απειρία των δραστών γιατί η βόμβα η οποία πυροδοτήθηκε με καλώδιο απο απόσταση, εξερράγη τη στιγμή που ένα απο τα λεωφορεία των ΜΑΤ περνούσε αλλά στην αριστερή λωρίδα, ενώ το ωστικό κύμα δεν κατευθύνθηκε σωστά, γι αυτό και δεν έπληξε η έκρηξη τα οχήματα.

Από τις έρευνες των πυροτεχνουργών που περισυνέλεξαν τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού δεν προκύπτει ομοιοτητα στην συνδεσμολογία αλλά ωστόσο είναι ίδια η μεθοδολογία με δυο χτυπήματα της 17Ν (το 1985 στο ξενοδοχείο Κάραβελ και το 1987 εναντίον αμερικανικού λεωφορείου στο Ρέντη).

Για την έκρηξη δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μαρτυρίες, παρά μόνο η κατάθεση τριών αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι κατέθεσαν ότι από τις 6:30 το πρωί στο παρακείμενο αλσύλιο απ όπου πυροδοτήθηκε ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκονταν σε παγκάκι δυο νεαροί με μαύρα ρούχα οι οποίοι κινούντο ύποπτα και μετά την έκρηξη διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Στο σημείο οι αστυνομικοί βρήκαν και ίχνη απο τροχούς μοτοσυκλέτας που ενισχύει αυτή την εκδοχή.

Υπεύθυνοι με τις έρευνες αποδίδουν μια σχετική βαρύτητα στη συγκεκριμένη κατάθεση αλλά ευελπιστούν οτι θα συλλέξουν περισσότερα στοιχεία απο τις καταθέσεις των φαντάρων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στη σκοπιά του Ρουφ όπου στεγάζονται τα στρατολογικά γραφεία.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για την επίθεση εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το αίσθημα ασφάλειας που απολαμβάνουν οι πολίτες, δεν θα ανεχθεί προκλήσεις κατά της Δημοκρατίας. Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν διεξοδικά την υπόθεση προκειμένου να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης εξέφρασε την αυτονόητη, όπως είπε, καταδίκη του κόμματός του για τη βομβιστική ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα. Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών πρέπει να οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών. Είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών, είναι θέμα δημοκρατίας, είπε.

Ο ΣΥΝ καταδίκασε επίσης την επίθεση, τονίζοντας ότι προέχει η ηθική και πολιτική απομόνωση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας τέτοιων ενεργειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies