
Οι αρχαιότεροι πήλινοι «φούρνοι» ανακαλύφθηκαν στην Πελοπόννησο
Οι αρχαιότερες γνωστές πήλινες εστίες για μαγείρεμα, κατασκευασμένες πριν από 23 έως 34 χιλιάδες χρόνια από τους Ωριγνάσιους, ανακαλύφθηκαν στο Σπήλαιο 1 της Κλεισούρας στην Πελοπόννησο.
36
Οι αρχαιότερες γνωστές πήλινες εστίες για μαγείρεμα, κατασκευασμένες πριν από 23 έως 34 χιλιάδες χρόνια από τους Ωριγνάσιους, ανακαλύφθηκαν στο Σπήλαιο 1 της Κλεισούρας στην Πελοπόννησο.
Η ανακάλυψη, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Antiquity, φαίνεται να γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στους λίθινους φούρνους που κατασκευάζοντας από παλαιότερους ανθρώπινους πληθυσμούς της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, και τους πήλινους φούρνους ηλικίας 28 έως 26 χιλιάδων ετών που είχαν ανακαλυφθεί το Ντόλνι Βεστίνιτσε της Τσεχίας.
Η ομάδα, μέλη της οποίας ήταν ο Π.Καρκάνας της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, εντόπισε κατά τις ανασκαφές περίπου 70 τέτοιες εστίες, μέσα στις οποίες υπήρχε στάχτη και φυτόλιθοι, ένα είδος φυτικών κυττάρων.
Η ανάλυση, αναφέρει την Τετάρτη το BBC, έδειξε ότι ο πηλός είχε θερμανθεί στους 400 έως 600 βαθμούς Κελσίου.
Οι Ωριγνάσιοι -από τα πρώτα φύλα του σύγχρονου ανθρώπου Homo sapiens sapiens, που εμφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια- φαίνεται ότι συνέλλεγαν πηλό από την ιλύ που μαζευόταν στην πεδιάδα έξω από το σπήλαιο με τις πλημμύρες . Στη συνέχεια ύγραιναν τον πηλό και σχημάτιζαν κυκλικές εστίες.
Στην Τσεχία, οι προϊστορικοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες κατασκεύαζαν τους αρτιότερους πήλινους φούρνους τους για να μαγειρεύουν κρέας και να ψήνουν πήλινα ειδώλια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία



