51

Διαφωνούν τα κόμματα ως προς τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, καθώς και για το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τους Εξοπλισμούς. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τρίτη κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του θα εξετάσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες των Α.Τσοχατζόπουλου και Γ.Παπαντωνίου, αναφορικά με τις εξοπλιστικές προμήθειες.

Κατά την άτυπη συνάντηση εκπροσώπων των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η Επιτροπή να συνεδριάζει κάθε Τρίτη πρωί (10:00 – 15:00) και Τρίτη απόγευμα (18:00 – 22:00) καθώς και Τετάρτη και Πέμπτη πρωί (10:00 – 15:00). Ενδέχεται να συνεδριάζει και Πέμπτη απόγευμα ώστε να ετοιμαστεί το πόρισμα έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Διαφωνίες υπάρχουν όσον αφορά στη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, όπου η ΝΔ ζητά να εξεταστούν τελευταία τα πολιτικά πρόσωπα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ζητά να προηγηθούν ο υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ.Ζορμπάς και οι πρώην υπουργοί Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ώστε να δοθεί «σαφής πολιτική διάσταση».

Το ΚΚΕ συμφώνησε να προηγηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εγκαλούνται και πάλι, ανάλογα την πορεία της εξέτασης των μαρτύρων. Ανάλογη της ροής εξέτασης των μαρτύρων να είναι η εξέταση των πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με τον Συνασπισμό.

Διαφωνίες υπάρχουν και για το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι να είναι όλες μυστικές λόγω της φύσης των θεμάτων και της θέσης των μαρτύρων, με απόρρητα πρακτικά και έκδοση κοινού πρακτικού μετά από συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι συνεδριάσεις θα πρέπει να είναι ανοικτές όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, το ΚΚΕ ζητά πλήρη πρακτικά και επιφυλάσσεται να κυκλοφορεί ορισμένα θέματα μετά από απόφαση του κόμματος και σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια, ενώ ο ΣΥΝ συμφωνεί με την πλήρη δημοσιότητα εκτός των πολύ σοβαρών περιπτώσεων, όταν συντρέχουν εθνικοί λόγοι.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την Τρίτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ